Home / Προτεινόμενα / Λέιν: Οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν, ακόμη και εάν μειωθεί το ενεργειακό κόστος

Λέιν: Οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν, ακόμη και εάν μειωθεί το ενεργειακό κόστος

Oι πιέσεις στις τιμές της Ευρωζώνης θα παραμείνουν υψηλές ακόμη και εάν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αρχίσει να υποχωρεί, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.  

«Αυτό δεν είναι καθοριστικό για τη συνολική δυναμική του πληθωρισμού. Το αρχικό ενεργειακό σοκ που προέκυψε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα της επανέναρξης της πανδημίας θα τροφοδοτήσουν τους μισθούς για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια», ανέφερε ο Λέιν σε συζήτηση σε πάνελ στη Νέα Ορλεάνη.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 9,2% το Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Η επιβράδυνση καθοδηγήθηκε από την πτώση της ενέργειας, αν και ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής, εκτινάχθηκε στο ρεκόρ του 6,9% από 6,6%.

«Ακόμη και εάν η πτώση του ενεργειακού κόστους συνεχιστεί, θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στον πληθωρισμό των τιμών τροφίμων και στο δομικό πληθωρισμό. Θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, όπως επίσης και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την αβεβαιότητα ως προς τη μελλοντική πορεία των τιμών ενέργειας», είπε ο Λέιν. 

 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός: Στο 7,6% στην Ελλάδα – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview