Home / Πολιτική / Κώστας Γαβράς: Εχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και τον στηρίζω

Κώστας Γαβράς: Εχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα και τον στηρίζω

Το δικό του μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα στέλνει ο Κώστας Γαβράς, κάνοντας λόγο για «απόλυτη παράνοια» στην πολιτική των Ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια.
Ο μεγάλος σκηνοθέτης δηλώνει πάντως ότι εκείνος δεν θα πει στους Έλληνες τι να ψηφίσουν, προσθέτοντας με νόημα πως «ο Γιούνκερ και οι άλλοι» είναι εκείνοι που «λένε στους Έλληνες να ψηφίσουν Ναι».
Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter όταν ερωτήθηκε εάν είναι υπέρ του «Όχι» ή του «Ναι» στο δημοψήφισμα, απάντησε: «Μη με κάνετε να πω πράγματα που δεν έχω πει. Αυτό που λέω είναι ότι όλοι λένε στους Έλληνες να ψηφίσουν ναι. Ο κ. Γιούνκερ και οι άλλοι. Την ίδια στιγμή ο κ. Γιούνκερ φιλοξενεί σπίτι του τους Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες στις Βρυξέλλες για να μην πληρώνουν φόρους. Έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα, αλλά μένω στη Γαλλία και ψηφίζω στη Γαλλία και δεν θέλω να πω στους Έλληνες ψηφίστε το ένα ή ψηφίστε το άλλο».

«Επί πολλά χρόνια οι Ευρωπαίοι», επεσήμανε, «είτε Γάλλοι είτε Γερμανοί είτε άλλοι, πωλούν με πίστωση στους Έλληνες κάθε είδος προϊόντος. Οι Γερμανοί πούλησαν στην Ελλάδα περισσότερες Πόρσε από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Αυτό είναι μια απόλυτη παράνοια αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε τότε ούτε στην ελληνική κυβέρνηση ούτε στην ΕΕ».

Στην ερώτηση «εάν τελικά ο πρωθυπουργός είναι οραματιστής ή εντελώς τρελός», ο Κώστας Γαβράς απάντησε ότι «ο Τσίπρας δεν παίζει. Εκλέχτηκε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάνει τα πάντα προκειμένου το πρόγραμμά του να γίνει αποδεκτό από όλο τον κόσμο. Κάνει αυτά που πολλοί πολιτικοί δεν κάνουν. Είναι συνεπής στις υποσχέσεις που έδωσε στον λαό για να εκλεγεί».

Και για το αν «είναι επικίνδυνη η λαϊκίστικη εθνοπατριωτική ρητορική του Τσίπρα» απάντησε χαρακτηριστικά: «Καθόλου. Αυτά που λέει ο Σαρκοζί και οι άλλοι είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Θα δούμε στο δημοψήφισμα ποιος είναι υπέρ και ποιος κατά του Τσίπρα. Αυτή είναι η δημοκρατία».

Σχετικά με την άποψη ότι «τα μέτρα που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι είναι για να διορθώσουν συμπεριφορές στην Ελλάδα» είπε πως «δάνειζαν χρήματα στις τράπεζες για να μπορούν να προτείνουν στους Έλληνες δάνεια για διακοπές και για δώρα τα Χριστούγεννα. Και δάνειζαν συνεχώς. Οι τράπεζες όμως τι είναι; Ελληνογαλλογερμανικές όλες. Τώρα θίξατε όμως την ουσία του προβλήματος της Ελλάδας. Όταν ο Ζισκάρ είπε “Nαι” στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. είχε προβλέψει ότι απαιτούνταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί η χώρα. Αν λοιπόν αυτός ο στενός φίλος του Καραμανλή είχε φροντίσει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές σε μια χώρα που έχει έθνος αλλά δεν έχει κράτος μια και το κράτος είναι εντελώς άθλιο, τότε τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει ποτέ εδώ».

Ο Κώστας Γαβράς τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει σαφώς δίκιο που κάνει το δημοψήφισμα, «γιατί έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, από όπου δεν υπάρχει συνέχεια. Απευθύνεται στον ελληνικό λαό και λέει, ιδού τι μας προτείνουν. Αν το αποδέχεστε, ψηφίστε ναι. Αν δέχεστε μια άλλη πρόταση, ψηφίστε όχι».

Είπε ακόμη πως πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «πρώτος Έλληνας πολιτικός εδώ και πολύ καιρό, που είναι συνεπής και έχει μια γραμμή που θεωρώ σημαντική για να αλλάξει η χώρα. Κανένας από τους πολιτικούς που γνώρισα μέχρι σήμερα δεν είχε αυτή τη γραμμή. Γι’ αυτό έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτόν τον άνθρωπο».

Για τον ενδεχόμενο ενός Grexit ο Κώστας Γαβράς είπε πως αυτό «θα ήταν μία τρομερή εξέλιξη, ένα πολύ αρνητικό γεγονός. Τα μικρά κράτη έχουν ανάγκη τα μεγάλα να μπορούν να ακουμπήσουν επάνω τους. Θα ήταν μια απόλυτη τραγωδία».

«Ποιο άλλο μεγάλος κράτος λοιπόν θα είναι διαθέσιμο, ώστε πάνω τους να στηριχθεί η Ελλάδα; Για σκεφτείτε το αυτό;» είπε αναφερόμενος στη Ρωσία και την Κίνα. «Κι αυτό με γεμίζει φόβο. Αυτό θα είναι τραγωδία. Να γίνει η Ελλάδα μια Αλβανία. Το παλιό όνειρο για τη Ρωσία είναι να βγει στη Μεσόγειο κι εδώ οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ».

Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για θέμα ειδικής μεταχείρισης υπέρ της Ελλάδας, αλλά ότι η κατάσταση σε κάθε χώρα είναι διαφορετική. «Και εξαρτάται κι από τις υποχρεώσεις της. Δεν μπορούν να γίνονται τέτοιοι παραλληλισμοί, αλλά αυτό που είναι αλήθεια και ισχύει είναι ότι οι λαοί ψάχνουν σήμερα νέες πολιτικές. Κοιτάξτε τους νέους στην Ισπανία, την κυρία Λεπέν στη Γαλλία. Οι παλιές πολιτικές τελείωσαν σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτό των υποσχέσεων που ποτέ δεν κρατιούνται. Αυτό θέλει να προσπαθήσει να κάνει ο Τσίπρας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των εφοπλιστών είπε ότι αν οι αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη φορολόγηση θα πάνε στον Παναμά. «Αλλά ας μείνουμε στον ελληνικό λαό που τόσο έχει υποφέρει. Στο κέντρο της Αθήνας ένας μεγάλος αριθμός μαγαζιών έχουν κλείσει. Χιλιάδες νέοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια τεράστια αφαίμαξη, εφόσον δεν θα υπάρχει αύριο. Πάρα πολλοί είναι στην ανεργία, το 26%».

Ο Κώστας Γαβράς είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του πρότεινε τη θέση του πρόεδρου της Δημοκρατίας, αλλά αρνήθηκε γιατί είναι Γάλλος και μένει στη χώρα εδώ και εξήντα χρόνια.

About totritomati