Home / Ειδήσεις / Κυριάκος: Ζητώ ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Κυριάκος: Ζητώ ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Απαντήσεις σε όλους και για όλα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  δεσμεύτηκε ότι «θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, με τους πιο ικανούς και δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία» – Πως καθησύχασε τους δημοσίους υπαλλήλους και σε τι επέμεινε για τις τηλεοπτικές άδειες

«Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα», είπε αναφερόμενος στο αίτημα του να στηθούν κάλπες το γρηγορότερο. «Δεν είμαι σε θέση από τώρα να προκαταλάβω τη σύνθεση της επόμενης Βουλής», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από όλα τα μέσα ενημέρωσης που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου με την οποία έκλεισε την τριήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ. «Ένα πράγμα, όμως, μπορώ να σας πω: Ότι και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή».

Επιμένοντας στο αίτημα του για εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση ότι «όσο πιο σύντομα γίνουν, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο». Όπως είπε, «το κόστος των εκλογών, διότι κάθε εκλογική διαδικασία έχει και ένα κόστος, είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά, την οποία κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία».

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους»

Σε ερώτημα σχετικό με τον τρόπο διακυβέρνησης που προτίθεται να ακολουθήσει τόνισε ότι «η επόμενη μέρα είναι μία μέρα δύσκολη και θα χρειαστούμε μία ομάδα, η οποία καταρχάς θα είναι ομάδα, θα δρα δηλαδή ομαδικά. Δεν θα υπάρχουν βιλαέτια και φέουδα και διαφορετικές γραμμές στην επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι μια ομάδα, η οποία θα μπορεί, πάνω από όλα, να σκύψει πάνω στα μεγάλα προβλήματα και να υλοποιήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πάρει μια ισχυρή λαϊκή εντολή υλοποίησης».

Δηλώνοντας αποφασισμένος να επιμείνει στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά πολλά νέα πρόσωπα τα οποία θα πάρουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή. Πρόθεσή μου είναι  να υπάρχει μία σημαντική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, με τους πιο ικανούς και δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία», συνέχισε ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση του θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία «θα έχουν τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες πολιτικές».

«Τεράστιο κενό αξιοπιστίας»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε, μεταξύ άλλων, να κλείσει τοπ συντομότερο την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.  «Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να ξαναμπεί, άλλη μία φορά, στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης, για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον, σε κάποιους μήνες, με την πλάτη κολλημένη  στον τοίχο να ζητούνται πρόσθετα μέτρα», ανέφερε. «Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, οφείλει μία ώρα αρχύτερα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, την οποία ο ίδιος συμφώνησε, ώστε να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης και να προχωρήσουμε μετά το συντομότερο δυνατόν, στην δεύτερη αξιολόγηση. Η αγορά δεν αντέχει άλλο να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς είναι μελετημένο και κοστολογημένο και, γι΄ αυτό, θα γίνει δεκτό από τους εταίρους και δανειστές. Υποστήριξε ότι ο ίδιος διαθέτει την απαραίτητη αξιοπιστία για να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς τον στόχο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που υιοθέτησε μεν τον στόχο, αλλά δεν μπορεί να τον επιτύχει, όπως υποστήριξε. «Το ερώτημα είναι με τι αξιοπιστία θα πάει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί αυτή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε και αναρωτήθηκε: «Με την αξιοπιστία ενός πολιτικού αρχηγού, ο οποίος πριν από ένα χρόνο οδήγησε τη χώρα και την Ευρώπη στα όρια της απόλυτης ρήξης; Με την αξιοπιστία ενός πρωθυπουργού, ο οποίος και σήμερα ακόμα, τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα δεν τις εφαρμόζει;»

«Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Και ο πρώτος υπεύθυνος για αυτό το κενό αξιοπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με τους καταστροφικούς του χειρισμούς», πρόσθεσε. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί και δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μία μείωση του πλεονάσματος, διότι πολύ απλά οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν, όπως δεν τον πιστεύουν εξάλλου και οι Έλληνες πολίτες».

«Από το σανό, στα βοσκοτόπια»

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο διαγωνισμός είναι συνολικά έωλος» και επανέλαβε τις θέσεις του που είναι: Κατάργηση για τον «νόμο Παππά», επιστροφή της αρμοδιότητας για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και για τη χορήγηση των αδειών, στο ΕΣΡ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή. «Επί δικών μας ημερών, δεν πρόκειται να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν στη χώρα. Θέλουμε πολυφωνία, θέλουμε περισσότερα κανάλια, θέλουμε περισσότερους εργαζόμενους. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ολιγοπώλιο στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, το οποίο – το ίδιο το ολιγοπώλιο – έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής», είπε. Επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη να προσέλθουν οι 4 υπερθεματιστές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να καταθέσουν τα πόθεν έσχες, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν όλοι και ο ελληνικός λαός την προέλευση των χρημάτων». Και με καυστική διάθεση σχολίασε την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, λέγοντας: «Περάσαμε από το σανό, στα βοσκοτόπια

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν»

Με αφορμή τις περικοπές δημοσίων δαπανών που ανακοίνωσε προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του για δραστική μείωση των φόρων, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερωτήσεις για την επίπτωση που μπορεί να έχουν όλα αυτά στους δημοσίους υπαλλήλους. Επανέλαβε «ρητά και κατηγορηματικά» τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και πρόσθεσε ότι «ο καλός δημόσιος υπάλληλος, ο εργατικός δημόσιος υπάλληλος -και σας διαβεβαιώνω από την εμπειρία μου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι υπάρχουν πάρα πολλοί – όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αλλά αντίθετα έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει».

«Αγωνίστηκα όσο ήμουν στο υπουργείο να επιβάλω στο Δημόσιο, αλλά και στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας, την έννοια της αξιολόγησης», είπε, προσθέτοντας: «Μια σωστή αξιολόγηση πρωτίστως είναι εργαλείο επιβράβευσης των εργατικών δημοσίων υπαλλήλων, αυτών που αποδίδουν. Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση ο καλός δημόσιος υπάλληλος είναι στο σωρό μαζί με τον μέτριο και τον κακό. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό από κάποιον, ο οποίος στον πυρήνα της πολιτικής του φιλοσοφίας, έχει την έννοια της αξιοκρατίας. Το σύστημα, λοιπόν, αξιολόγησης το οποίο ήδη είχα ετοιμάσει – και το οποίο θα επαναφέρουμε – είναι ένα σύστημα, το οποίο δίνει κίνητρα και επιβραβεύει, με γρηγορότερη μισθολογική προαγωγή, τους συστηματικά άριστους δημοσίους υπαλλήλους. Άρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις δικές μας παρεμβάσεις».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis