Home / Διεθνή / Κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων ζητά ο Σ.Λαβρόφ

Κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων ζητά ο Σ.Λαβρόφ

«Για να σταματήσει ο ανεφοδιασμός τρομοκρατών»

Γενεύη, Ελβετία

Το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων, προκειμένου να αποκοπούν οι οδοί «ανεφοδιασμού των τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκμεταλλεύονται τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας, ζήτησε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, ούτε στις συμφωνίες εκεχειρίας ούτε στην πολιτική διαδικασία» στη Συρία, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον (της διεθνούς κοινότητας) είναι να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των τρομοκρατών από το εξωτερικό. Για να το καταφέρουμε αυτό είναι σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας επειδή μέσω αυτής (σ.σ. της Τουρκίας) οι συμμορίες αυτές προμηθεύονται όπλα» τα οποία τα κρύβουν στις αυτοκινηπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, είναι «η αναγκαία προϋπόθεση για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα του συριακού λαού που έχει δοκιμαστεί πολύ».

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι η βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα στη Συρία, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός. «Ωστόσο, η επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων και η ανοικοδόμηση μιας χώρας κατεστραμμένης από τον πόλεμο δεν θα καταστούν δυνατές παρά μόνο μέσω της τήρησης μιας βιώσιμης εκεχειρίας και της έναρξης ενός διαλόγου για το μέλλον της χώρας, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», τόνισε.

Την Δευτέρα ο ΟΗΕ παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια σε μια από τις πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών.

Η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται, αν και έχουν υπάρξει καταγγελίες για μεμονωμένα επεισόδια που την παραβιάζουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis