Home / Χωρίς κατηγορία / Κακές συνθήκες διαβίωσης και βροχή δημιουργούν προβλήματα υγείας στους πρόσφυγες

Κακές συνθήκες διαβίωσης και βροχή δημιουργούν προβλήματα υγείας στους πρόσφυγες

Γρίπη, βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα είναι τα συχνότερα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και της αλλαγής του καιρού.

Αυτό διαπιστώνει η Ειρήνη, εθελόντρια γιατρός που επισκέπτεται την πλατεία Βικτωρίας σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξετάζει ενήλικες και παιδιά.

Όπως αναφέρει , η πλειονότητα των προσφύγων δεν εμφανίζουν νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους. «Ωστόσο, έχουν γρίπη και γαστρεντερίτιδες που δυσκολεύουν τη διαβίωσή τους. Επίσης, υπάρχουν πολλά παιδιά εμπύρετα, τα οποία δεν έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε περίθαλψη, ούτε καν σε τουαλέτα και τρεχούμενο νερό», εξηγεί.

«Χτες είδα παιδάκια με βρεγμένα ρούχα, αυτό είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους. Συχνά εμφανίζουν βρογχίτιδα, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης, δεν τρώνε σωστά, δεν κοιμούνται σωστά και κρυώνουν», συμπληρώνει.

Τραγική παραμένει  για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες η κατάσταση, που διαμορφώθηκε ξανά στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στους δημόσιους χώρους, στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης.

Παρότι χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη 9.000 άνθρωποι αποχώρησαν ή έχει προγραμματισθεί η αποχώρησή τους, πηγές της Αστυνομίας υπολογίζουν σε 4.500 αυτούς που έχουν κατασκηνώσει στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού ή κοιμούνται σε πεζοδρόμια της προκυμαίας και των γύρω γειτονιών και στα πάρκα της πόλης.

Η χθεσινή, ευτυχώς σύντομη, βροχή έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους να αναζητήσουν στέγη σε υπόστεγα, στοές, βιτρίνες καταστημάτων, εισόδους πολυκατοικιών και εγκαταλειμμένα σπίτια. Φωτιές άναψαν στο περιαστικό άλσος Τσαμάκια, στο Κιόσκι, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντών που περιπολούν για λόγους πυροπροστασίας. Εμφανή είναι πλέον τόσο στο λιμάνι όσο και στις γειτονιές τα προβλήματα από τη συσσώρευση χιλιάδων ανθρώπων μέσα στον αστικό ιστό χωρίς την παραμικρή υποδομή υγιεινής.

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ενόψει του επερχόμενου χειμώνα έχει τινάξει τον ως τα τώρα προγραμματισμό εκτάκτων δρομολογίων. Την ώρα που στη βόρεια και ανατολική Λέσβο φτάνουν καθημερινά, πλέον, από 2.500 έως και 4.000 άτομα, τα πλοία της γραμμής δεν αρκούν για τη μεταφορά στον Πειραιά και τα έκτακτα δρομολόγια δεν έχουν τη συχνότητα που μπορεί να αποσυμφορήσει το νησί.

About Panos Dreamer