Home / Προτεινόμενα / Κάθε αρχή και δύσκολη: «Έπεσε» το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί σε ένωση κρατών

Κάθε αρχή και δύσκολη: «Έπεσε» το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί σε ένωση κρατών

Σημαντικά προβλήματα εφαρμογής παρουσιάζει ένα από τα πρώτα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC), αντανακλώντας τις αυξημένες προκλήσεις στην προσπάθεια υιοθέτησης των ηλεκτρονικών νομισμάτων.  
Ο λόγος για το DCash, μια ψηφιακή version του δολαρίου Ανατολικής Καραϊβικής, το οποίο χρησιμοποιείται από επτά κράτη της περιοχής. Το ηλεκτρονικό νόμισμα είναι εκτός λειτουργίας εδώ και έναν μήνα, ενώ θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.  

«Αποτελεί μια σημαντική “περίπτωση μελέτης” για το πόσο λάθος μπορούν να πάνε τα πράγματα στην εφαρμογή των ψηφιακών νομισμάτων» σχολιάζει ο Josh Lipsky, διευθυντής στο Atlantic Council’s GeoEconomics Center.  
Το DCash πρωτο-λανσαρίστηκε τον Μάρτιο του 2021 από την κεντρική τράπεζα Ανατολικής Καραϊβικής και ήταν το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε μια νομισματική ένωση.  

Στις 14 Ιανουαρίου του 2022, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπήρξε μια «παρέμβαση», η οποία «αν και δεν επηρέασε τα δεδομένα, μπλόκαρε όλες τις συναλλαγές».  
Ας σημειωθεί ότι η ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής απαρτίζεται από τις εξής χώρες: Ανγκουίλα, Αντιγκούα και Μπαρμπούντα, Δομινίκα, Γρενάδα, Μοντσερράτ, Άγιος Χριστόφορος και Κιντς, Αγία Λουκία και Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες. Από τις παραπάνω, μόνο η Ανγκουίλα προς το παρόν δεν κάνει χρήση του DCash. 
Η περιοχή της Καραϊβικής έχει μαγνητίσει τα βλέμματα της διεθνούς νομισματικής σκηνής, καθώς σε αρκετές χώρες δοκιμάζονται πιλοτικά τα CBDCs.   
Πέραν του DCash, τον Οκτώβριο του 2020 οι Μπαχάμες έθεσαν σε εφαρμογή τον «Sand Dollar», το οποίο ήταν το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας. Εντός του έτους δε, θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του «Jam-Dex», ψηφιακού νομίσματος της Τζαμάικα.  
Αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 24 CBDCs, τα οποία είτε λειτουργούν πλήρως είτε λειτουργούν πιλοτικά. Τα περισσότερα βρίσκονται σε χώρες του αναπτυσσόμενου και αναδυόμενου κόσμου.  
Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα CBDCs αποτελούν ψηφιακές προεκτάσεις των εθνικών νομισμάτων και ελέγχονται πλήρως από τις κεντρικές τράπεζες. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview