Home / Διεθνή / Ιρλανδία: Παραδέχθηκε την ήττα ο Κένι, όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ιρλανδία: Παραδέχθηκε την ήττα ο Κένι, όλα τα σενάρια ανοιχτά

Πλήγμα στην κυβερνητική συμμαχία

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι παραδέχθηκε την ήττα της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ως προς το τι μέλλει γενέσθαι -δηλαδή εάν θα στηθούν εκ νέου κάλπες ή θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τον Μεγάλο Συνασπιμό- υποστήριξε ότι όλες οι επιλογές θα εξεταστούν μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

«Ξεκάθαρα το Φίνε Γκάελ (σ.σ. το κεντροδεξιό κόμμα του Κένι) και οι Εργατικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εξουσία και προφανώς πρέπει να περιμένει κανείς ώσπου η καταμέτρηση (των ψήφων) ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα για να δει ποιες επιλογές μπορούν να εξεταστούν» ανέφερε,  μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTΕ.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, και ο υπουργός Υγείας Λίο Βαράντκαρ είχε παραδεχθεί την ήττα του κυβερνώντος κόμματος. «Οι πολίτες αποφάσισαν ξεκάθαρα να μην επανεκλέξουν αυτή την κυβέρνηση» είπε ο Βαράντκαρ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Κένι στην ηγεσία του Φίνε Γκαέλ.

Τα επίσημα αποτελέσματα με την οριστική κατανομή των εδρών στο Κοινοβουλίου αναμένεται να καθυστερήσουν εξαιτίας του εκλογικού συστήματος που ανακατανέμει έδρες σε μικρότερους σχηματισμούς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένα από τα δύο στρατόπεδα, ούτε ο μέχρι τώρα κυβερνητικός συνασπισμός του Φίνε Γκάελ-Εργατικών ούτε το αντιπολιτευόμενο Φιάνα Φάιλ, δεν θα έχει αυτοδυναμία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis