Home / Ελλάδα / Ιερώνυμος: «Νοιάζομαι, δεν κοιμάμαι για το προσφυγικό»

Ιερώνυμος: «Νοιάζομαι, δεν κοιμάμαι για το προσφυγικό»

«Αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι το όραμα»

Ο Αρχιεπίσκοπος  αναρωτήθηκε δε, γιατί οι πρόσφυγες δεν μεταφέρονται και στους δήμους των βορείων προαστίων όπως η Κηφισιά και η Εκάλη

«Η κρίση δεν πρέπει να μας φέρει πανικό, πρέπει να συνεχίσουμε, πρέπει να έχουμε όραμα για να έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία«, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Σημείωσε δε ότι «όπου υπάρχει πνευματική κρίση έρχεται και η άλλη κρίση και η χώρα περνάει πνευματική κρίση εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι «όλοι μιλάνε για αξίες που χάθηκαν και αναρωτιέμαι μπορούμε να τις παραγγείλουμε από την ΕΕ ή να τις αγοράσουμε από το σoύπερ μάρκετ; Όχι γιατί πρόκειται για εσωτερική αναζήτηση και αν ο κάθε άνθρωπος δεν κάνει την κριτική του και δεν κάνει τις επιλογές του δεν θα βρει τη λύση», είπε.

Ερωτηθείς για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επεσήμανε ότι λείπει η εμπιστοσύνη και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί. Παράλληλα ανέφερε ότι έχει σπαταληθεί η περιουσία της από την Πολιτεία, ενώ διερωτήθηκε μήπως ωφελεί πολλούς να υπάρχει αυτή η κατάσταση και αυτή η γκρίνια μεταξύ Εκκλησίας-Κράτους.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θα ήθελε να ήταν ελεύθερη η Εκκλησία και χωρίς εμπόδια να κανονίζει «τα του σπιτιού της».

Για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι και τώρα και παλαιότερα μπορούσε κάποιος να πάρει απαλλαγή από το μάθημα εφόσον υπάρχουν σοβαροί λόγοι.

Για το προσφυγικό εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «νοιάζομαι, δεν κοιμάμαι για το προσφυγικό». Αναρωτήθηκε δε, γιατί οι πρόσφυγες δεν μεταφέρονται και στους δήμους των βορείων προαστίων όπως η Κηφισιά και η Εκάλη.

Αναφερόμενος στην στάση της Ευρώπης, επεσήμανε ότι «έχει μετακινηθεί από τη βάση της και λειτουργεί για το συμφέρον της», γι΄αυτό και -όπως είπε- «εάν δεν γυρίσει στη βάση της δεν θα έχει μέλλον».

Για το σύμφωνο συμβίωσης, είπε πως θα πρέπει να καταλάβουν και η εκκλησία και η πολιτεία ότι δεν πρέπει να επιμένουν να γίνεται το δικό τους. «Δεν μπορεί να επιβάλει το δικό της θέλω η εκκλησία στον κάθε άνθρωπο αλλά ούτε και ο άνθρωπος αυτός να θέλει να κανονίζει τα της εκκλησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:PROTOTHEMA..gr

About Vassilis Batzis