Home / Ειδήσεις / Το iPhone SE θα είναι πιο μικρό, πιο φτηνό και έρχεται Ελλάδα τον Απρίλιο

Το iPhone SE θα είναι πιο μικρό, πιο φτηνό και έρχεται Ελλάδα τον Απρίλιο

Η Apple κρατάει στην αγορά και το 5S, του οποίου η τιμή πέφτει

Το νέο μικρό – ως προς το μέγεθος της οθόνη των 4 ιντσών – iPhone SE θα αρχίσει να διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες άλλες μεγάλες αγορές στις 31 Μαρτίου.

Στην Ελλάδα προβλέπεται να έρθει στα μέσα Απριλίου, πιθανότατα στις 8 του επόμενου μήνα και ενόψει Πάσχα, με τη χώρα μας να συμπεριλαμβάνεται βάσει αυτού του σεναρίου στο δεύτερο «κύμα» λανσαρίσματος.

Το iPhone SE «φοράει» τον 64-bit επεξεργαστή (Α9) και τη βασική κάμερα των 12 MPixels του iPhone 6s. Σε σχέση με τον 5s προσφέρει μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρία και ταχύτερη λειτουργία σε περιβάλλον ασύρματου δικτύου LTE και Wi-Fi.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το iPhone 5S, το οποίο ουσιαστικά διαδέχεται το SE, δεν πρόκειται να αποσυρθεί (τουλάχιστον άμεσα) και η τιμή του αναμένεται να πέσει περαιτέρω. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί για την ελληνική αγορά στα επίπεδα των 299 με 329 ευρώ. Κάτι που επίσης δείχνει τις προθέσεις της Apple να αποκτήσει ισχυρότερη πρόσβαση στα μεσαία στρώματα της αγοράς των smartphones.

Η αλλαγή στρατηγικής προκύπτει και από την τιμή που θα είναι διαθέσιμο το iPhone SE τόσο στις ΗΠΑ (στα 399 δολάρια χωρίς τους φόρους) όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Στην Ελλάδα σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση το κόστος απόκτησης της συσκευής θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 450 ευρώ. Η τιμή αυτή αφορά την έκδοση των 16 Gb, ενώ η έκδοση με τα 64 Gb θα κοστολογηθεί περίπου 100 ευρώ ακριβότερα.


Ολα όσα έγιναν γνωστά στην παρουσίαση

Οπως φαίνεται η Apple άκουσε τα «θέλω» μερίδας οπαδών του iPhone και τελικά παρουσίασε μια νέα, μικρότερη έκδοση της best seller συσκευής της, με οθόνη 4 ιντσών και επεξεργαστή που κατά τα λεγόμενα του Τιμ Κουκ και των συνεργατών του εξασφαλίζει επιδόσεις αντίστοιχες εκείνων του iPhone 6s.

To iPhone SE θυμίζει αρκετά το 5, φοράει το NFC τσιπάκι που επιτρέπει πληρωμές μέσω του Apple Pay και σύμφωνα με την εταιρεία από το Κουπερτίνο είναι το ισχυρότερο smartphone με οθόνη 4 ινστών που κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτό χάρη στο 64bit Α9 επεξεργαστή και το ταχύτερο LTE μόντεμ.

To νέο, μικρό iPhone φοράει φωτογραφικό αισθητήρα 12 MPixels που καταγράφει βίντεο ανάλυσης 4Κ και αξιοποιεί τις εξελιγμένες λειτουργίες του iOS στον τομέα αυτό. Όπως εξάλλου τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης παρουσίασης, η βάση εγκατάστασης του iOS 9 έχει ανέλθει στο 80% των ενεργών iOS συσκευών. Άμεσα δε, είναι πλέον διαθέσιμη η αναβάθμιση στην έκδοση 9.3.

Ακόμα, η Apple παρουσίασε μια μικρότερη έκδοση του iPad Pro, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον διάδοχο του iPad Air 2. Φοράει οθόνη Retina 9,7 ιντσών, τον ισχυρό Α9Χ επεξεργαστή, συνοδεύεται από έξυπνο πληκτρολόγιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μικρότερου πλαισίου και φυσικά υποστηρίζεται από το Apple Pencil, για όσους έχουν δημιουργικές ανησυχίες.

Το μικρό iPod Pro θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις των 32, 128 και (για πρώτη φορά) 256 Gb. Αντίστοιχη έκδοση, με μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, έρχεται και για το μεγάλο iPad Pro, με την Apple να παρουσιάζει τα δύο υβριδικά tablets της ως τους πιο πειστικούς αντικαταστάτες των PCs .

Στην αρχή της παρουσίασης, ο Τιμ Κουκ έκανε μια μικρή αναφορά στα 40 χρόνια της εταιρείας, με αφορμή τη συμπλήρωσή τους την 1η Απριλίου. Αν και όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, συνήθως δεν ξοδεύουν χρόνο για να κοιτάξουν πίσω, υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο περισσότερες από 1 δισ. ενεργές συσκευές με σήμα το δαγκωμένο μήλο.

Ένα σημαντικό κομμάτι από τον χρόνο της εκδήλωσης αφιερώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Apple για την προστασία του περιβάλλοντος. Έγινε εκτενή αναφορά στις επενδύσεις που έχουν γίνει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποστηρίχθηκε ότι το 93% αυτής που ξοδεύεται σε όλες της εγκαταστάσεις της παγκοσμίως είναι “πράσινη”.

Ακόμα, τονίστηκε ότι το 99% του χαρτιού στις συσκευασίες των προϊόντων της είναι ανακυκλωμένο ή προέρχεται από δάση αειφόρου διαχείρισης.

Τέλος, σε συνέχεια του Research Kit, του πακέτου εργαλείων προγραμματισμού για τη δημιουργία εφαρμογών που βοηθούν στην ιατρική έρευνα μέσω των iOS συσκευών, παρουσιάστηκε το Care Kit, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών για τη φροντίδα ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

 Πηγή:PROTOTHEMA.gr

About Vassilis Batzis