Home / Διεθνή / Θα πάει στη Γενεύη η συριακή αντιπολίτευση

Θα πάει στη Γενεύη η συριακή αντιπολίτευση

Επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ

Γενεύη, Ελβετία
Στη Γενεύη μεταβαίνει αντιπροσωπεία της βασικής ομάδας της αντιπολίτευσης, της Ανώτατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής (HNC). Η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα, αλλά -όπως δηλώνει- δεν θα συμμετάσχει στην «πολιτική διαδικασία» με τη συριακή κυβέρνηση.

Νωρίτερα, στέλεχος της HNC σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Γενεύη, χωρίς εντολή για διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος ο Ντε Μιστούρα δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να συναντήσει την αντιπροσωπεία την Κυριακή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ξεκάθαρες ενδείξεις για το εάν η συριακή αντιπολίτευση θα συμμετάσχει τελικά στις συνομιλίες.

Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι τελικά η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις: «Έχω καλούς λόγους να πιστεύω ότι πραγματικά το εξετάζουν σοβαρά, και επομένως θα είμαι σε θέση, πιθανώς την Κυριακή, να αρχίσω τη συζήτηση μαζί τους, ώσγε να προχωρήσει η διαδικασία των ενδο-Συριακών συνομιλιών» δήλωσε.

«Η Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) αποφάσισε να συμμετάσχει στις συνομιλίες στη Γενεύη, αφού πρώτα έλαβε εγγυήσεις από τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Έθνη» ανακοίνωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya al-Hadath.

Μια μικρή «αντιπροσωπεία της HCN αποφάσισε να αναχωρήσει για τη Γενεύη», είπε, νωρίτερα, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φουάντ Αλίκο, μέλος της HNC. «Θα συναντηθούν ίσως με εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων, όμως όχι ως διαπραγματευτές» πρόσθεσε.

Στην αντιπροσωπεία αυτή μετέχουν οι Σάλεμ αλ Μέσλετ, Μονζέρ Μάχους και Ναασάν Αγά.

Στην Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) της αντιπολίτευσης μετέχουν πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ στη δυτική Συρία.

Αρχικά, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει ότι αρνείται να μετάσχει στις συνομιλίες για όσο καιρό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ζωνών στις οποίες ζουν άμαχοι, όπως και η πολιορκία περιοχών στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο Ντε Μιστούρα είπε ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης ανέφερε πώς την απασχολεί το θέμα της τρομοκρατίας, με τον ίδιο να απαντά ότι για θέματα αντιτρομοκρατικής πολιτικής ασχολείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Newsroom ΔΟΛ

About admin