Home / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η πανδημία επιτάχυνε τις ψηφιακές αλλαγές στο λιανεμπόριο

Η πανδημία επιτάχυνε τις ψηφιακές αλλαγές στο λιανεμπόριο

«Η αντίδραση των κοινωνιών, των οικονομιών και των επιχειρήσεων στην πανδημία δημιούργησε επιταχυντές και έφερε πολύ πιο νωρίς φαινόμενα τα οποία τα αναμέναμε να συμβούν μέσα στη διάρκεια του χρόνου». Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και Group Chief Transformation Officer της Eurobank Ανδρέας Αθανασόπουλος έδωσε το στίγμα για το τι συνέβη τη χρονιά που πέρασε, ειδικά στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου –που γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη–, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Eurobank με θέμα «Ηλεκτρονικό εμπόριο: η επόμενη μέρα της λιανικής».

Οπως επεσήμανε ο κ. Αθανασόπουλος, οι καταναλωτές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προσαρμόστηκαν σε νέο τρόπο εργασίας και ζωής, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτού την απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον, αναζήτησαν νέους τρόπους αγορών, νέες μάρκες και νέα προϊόντα, ενώ η έννοια της ικανοποίησης των πελατών πήρε νέα διάσταση και επικεντρώθηκε πολύ στην τήρηση των υποσχέσεων, όποιες και αν ήταν αυτές, ειδικά σε ό,τι αφορά τον χρόνο παράδοσης των παραγγελιών. «Τα δίκτυα διανομής αποτελούν την ουσία της υπόθεσης, διότι η ύπαρξη διαθέσιμων αγαθών που έχουν ζήτηση καθορίζει την επιτυχία και όχι απλά η καλή τιμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Ο ίδιος, απευθυνόμενους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους κάλεσε να προχωρήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα μια νέα επιχείρηση που απαιτεί ξεχωριστή οργάνωση και μάρκετινγκ, διακριτή εμπορική πολιτική, ορθή διαχείριση των παραγγελιών και φυσικά λειτουργεί πέραν του τυπικού οκταώρου. Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρέχει το τραπεζικό σύστημα σε εταιρείες που έχουν σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης παρουσίασε στην εκδήλωση τη νέα δράση «e-λιανικό», συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ., συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εθνικούς πόρους, μέσω της οποίας παρέχεται δυνατότητα επιχορήγησης σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου με ποσά έως 5.000 ευρώ, για τη δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος.
Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) Κατερίνα Φραϊδάκη και ο Group Chief Digital Officer της Vrisko Βασίλης Πάτρας.

Οικονομία

Πηγή

About kathimerini