Οι αμφιέσεις και οι χαρακτηριστικές φράσεις των αρχαίων Ελλήνων – και δη των Σπαρτιατών – δεν χρησιμοποιούνται μόνο από εγχώριους εθνικιστές και κάθε είδους ψεκασμένους, αλλά και στη διχασμένη Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι, εξηγείται το γεγονός ότι η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν εθεάθη με μάσκα που έγραφε «MOLON LABE». Πρόκειται για μια ελαφρώς λανθασμένη απόδοση της ιστορικής ρήσης «μολών λαβέ» του Λεωνίδα, καθώς στα αγγλικά η γραφή αυτή προφέρεται… «μολόν λέιμπ».

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, η φράση αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον από ακροδεξιές ομάδες και υποστηρικτές της οπλοκατοχής. Σε φωτογραφίες που κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα η φράση φαίνεται να είναι γραμμένη ακόμα και στην είσοδο οπλοπωλείων.

Με λίγα λόγια, η φράση «μολών λαβέ» (δηλαδή «ελάτε να τα πάρετε») χρησιμοποιείται ως απάντηση των κατόχων όπλων στην όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την οπλοκατοχή.

Η συνωμοσιολόγος βουλευτής και οι μάσκες της

Η εν λόγω βουλευτής έχει απασχολήσει πρόσφατα με τις προκλητικές της δηλώσεις. Την Τετάρτη, φορούσε μία μάσκα που έγραφε «CENSORED» (δηλ. Λογοκρίθηκε) κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γκριν συγκεκριμένα, μέσα από τα μηνύματα που αναγράφονται στις μάσκες της αναπαράγει συνωμοσιολογικές θεωρίες, ανακριβείς πληροφορίες αλλά και απειλές. Στις μάσκες της διαβάζει κανείς φράσεις όπως «ΤRUMP WON» (δηλ. Ο Τραμπ νίκησε) και «STOP THE STEAL» (δηλ. Σταματήστε την κλοπή), δύο συνθήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου που αμφισβητούν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Αν και χρησιμοποιεί τις μάσκες ως εργαλείο προπαγάνδρας, η ίδια η Γκριν τάσσεται κατά της χρήσης τους καθώς τις βρίσκει «καταπιεστικές». Πολλές φορές, έχει θεαθεί χωρίς μάσκα εντός του κτιρίου της Βουλής.

H Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία υποστηρίζει επίσης τη θεωρία συνωμοσίας Qanon, πιστεύει ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο