Περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κοροναϊού θα παράγονται μηνιαίως από τον μήνα Φεβρουάριο, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι, Αλέξαντρ Γκίντσμπουργκ.

«Είναι εφικτό να φθάσουμε στους αριθμούς εκείνους που είχαν προγραμματισθεί νωρίτερα, και είναι περίπου 4 με 5 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως. Νομίζω ότι τον Φεβρουάριο θα παράγουμε ήδη 4 εκ. δόσεις του εμβολίου μηνιαίως. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να λέει ότι αυτό είναι ανέφικτο», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί 1,5 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και έως την 1η Φεβρουαρίου θα έχουν παραχθεί επιπλέον 2-2,5 εκατομμύρια δόσεις.

Πόσοι εμβολιάστηκαν

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ξεκίνησε σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε χθες εντολή να αρχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF) το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου και το προωθεί στο εξωτερικό, έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πολίτες.

Αίτημα στον ΕΟΦ για έγκριση

Τον επόμενο μήνα η Ρωσία θα υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου Sputnik-V κατά του κοροναϊού. Η ανακοίνωση έρχεται από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμίτιεφ δήλωσε στο συνέδριο Reuters Next ότι το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί σε εννέα χώρες και θα παράγεται σε επτά. Ο Ντμίτριεφ ανέφερε ακόμα ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν «σύντομα» στον επιστημονικό Τύπο.

Τέταρτη χώρα σε κρούσματα

Η Ρωσία, τέταρτη χώρα του κόσμου σε επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19, σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς από την επόμενη εβδομάδα. Το Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα το σχέδιο για κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου που θα συνδυάζει το Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους αδενοϊούς που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν ακίνδυνες πρωτεΐνες του SARS-CoV-02. Ωστόσο το Sputnik δίνει υψηλότερη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90%, συγκριτικά με περίπου 70% στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είναι αντίθετη με την παραγωγή του Sputnik-V στην ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο