Home / Ειδήσεις / Ζωή στην Αφροδίτη: Έλληνας αστροφυσικός εξηγεί τα ευρήματα

Ζωή στην Αφροδίτη: Έλληνας αστροφυσικός εξηγεί τα ευρήματα

Για την πιθανή ένδειξη ζωής εκτός Γης λόγω της ανακάλυψης, ενός αερίου που συνδέεται με την ύπαρξη ζωής, της φωσφίνης, στα όξινα νέφη της Αφροδίτης μίλησε ο Γιώργος Λελούδας, Αστροφυσικός Ερευνητής Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών Δανίας.

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ανακάλυψε στην Αφροδίτη μια πιθανή ένδειξη ζωής εκτός της Γης: στα πυκνά όξινα νέφη που καλύπτουν τον αφιλόξενο γείτονα του πλανήτη μας εντοπίστηκε ένα αέριο, η φωσφίνη, που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να «κατοικείται» από μικρόβια.

Οι επιστήμονες δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής. Σημείωσαν όμως ότι στη Γη η φωσφίνη παράγεται από βακτήρια τα οποία ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα που στερούνται οξυγόνου. Η διεθνής ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τη φωσφίνη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ της Χαβάης και επιβεβαίωσε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Ατακάμα στη Χιλή.

«Μια λεγόμενη Βιο-υπογραφή, δηλαδή μια ένδειξη ένα χημικό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να συνδεθεί με την ύπαρξη κάποιων μικροοργανισμών ή μικροβίων στην Αφροδίτη. Δεν είναι μια τελική απόδειξη αλλά είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό και σίγουρα αιτιολογεί τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα», τόνισε ο κ. Λελούδας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η Αφροδίτη είναι ο γειτονικός μας πλανήτης. Το περιβάλλον είναι εχθρικό παρόλο που είναι ένας δίδυμος πλανήτης με τη Γη μοιάζει πολύ στη μάζα, στη βαρύτητα, στην ακτίνα παρόλα αυτά είναι διαφορετικός. Είναι ένα γιγάντιο θερμοκήπιο», συμπληρώνει.

«Αυτό που έχει συμβεί στην Αφροδίτη είναι ένα γεγονός που ευχόμαστε να μην συμβεί στη γη, είναι ένα φαινόμενο του θερμοκηπίου μια πυκνή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται κατά πάνω από 90% διοξείδιο το άνθρακα (σχεδόν όλη η ατμόσφαιρα) το υπόλοιπο είναι τοξικό θειικό οξύ».

«Δεν ξέρουμε τι οργανισμός μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι σίγουρο και έχουμε βρει μικρόβια και μικροοργανισμούς να αναπτύσσονται σε εχθρικές συνθήκες (πολύ κρύο – ζέστη)».

Ο διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας σχετικά με την επιστημονική ανακάλυψη, τόνισε ότι θέλει πλέον να δώσει προτεραιότητα στη μελέτη της Αφροδίτης, η οποία είχε «παραμεληθεί» αφού όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Άρη.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr