Home / Προτεινόμενα / Ε.Ε.: Σκληρή απάντηση στη Λευκορωσία – Πολλαπλό «χτύπημα»

Ε.Ε.: Σκληρή απάντηση στη Λευκορωσία – Πολλαπλό «χτύπημα»

Τη διεύρυνση των κυρώσεων και το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης για τη Λευκορωσία αποφάσισαν οι οι ηγέτες της Ε.Ε., καταδικάζοντας σκληρά την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσνίας και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
Οι «27» θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκοπρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».
Υπάρχουν στο τραπέζι, όπως είπε, διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Προσέθεσε δε, ότι εξετάζονται παράλληλα και κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Επίσης, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Προτασέβιτς. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε. Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα. 
 

Money Review

Πηγή

About moneyreview