Home / Ειδήσεις / Ευ Τσακαλώτος: Αν δεν χτυπήσει η Αριστερά το παλιό σύστημα ο τόπος δεν έχει μέλλον

Ευ Τσακαλώτος: Αν δεν χτυπήσει η Αριστερά το παλιό σύστημα ο τόπος δεν έχει μέλλον

«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος».

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε τη κατάσταση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ένα πράγμα ξέρω για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.

Η ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα

«Ας απαντήσουμε καθαρά. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ούτε παρένθεση ούτε παραξενιά της περιόδου. Είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας».

Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βίτσας μίλησε για συμφωνία δύσκολη με μέτρα σκληρά διευκρινίζοντας ότι υπερασπίζεται τη ψήφιση της και όχι το περιεχόμενο της.

«Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα προϊόν συμφωνίας με προαπαιτούμενα μέτρα. Είναι μια συμφωνία δύσκολη που έγινε μέσα από πιέσεις, και εκβιασμούς . Δεν υπερασπίζομαι το περιεχόμενο της αλλά θέλω να υπερασπιστώ την ανάγκη ψήφισης της. Τα μέτρα είναι σκληρά, υφεσιακά, όμως δεν απολογούμαι επειδή σε ένα πόλεμο κάνουμε ελιγμούς, υποχωρήσεις αλλά ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να υποχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας και συνέχισε:

«Η δύσκολη απόφαση της συμφωνίας αποτρέπει την κατάρρευση της χώρας, την εξαέρωση των καταθέσεων. Όμως χρειάζεται πολύ δουλειά. Χρειάζεται να δώσουμε μάχη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει μάχες απέναντι σε πραξικοπήματα. Στις μάχες της ζωής υπάρχουν και ελιγμοί και υποχωρήσεις. Όταν μένεις ζωντανός και με δράσεις επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς», τόνισε ο κ. Βίτσας.

«Καταβάλλεται προσπάθεια έξωθεν και έσωθεν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρένθεση. Η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος που έγινε και γίνεται στην ιδέα του δημοψηφίσματος και στο ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημ.Μάρδας: Αν δεν δούμε το δάσος μπορεί να ζήσουμε καταστροφή πέρα από την έξοδο μας από το ευρώ

«Είναι μια σκληρή συμφωνία», αναγνώρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στη Βουλή εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μπορεί με καλή διαχείριση να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στην οικονομία ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι πέρα από την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Ή θα δούμε το δάσος ή θα ψάξουμε για το δέντρο. Αυτή η συμφωνία εκφράζει μια ήττα απλά. Απέναντι σε αυτή αν δεν δούμε το δάσος μπορεί να ζήσουμε μια καταστροφή και αυτή δεν θα έχει αναφορά μόνο την έξοδο μας από το ευρώ αλλά να μας οδηγήσει σε επιπλοκές που ακόμα δεν έχουμε σκεφτεί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μάρδας, αναγνώρισε ότι είναι μια συμφωνία σκληρή, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι με μια καλή διαχείριση και επιλεκτικές παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία.

«Τα δεδομένα που έχουμε μας οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα αν αναπτύξουμε αυτονόητα πράγματα που δεν έγιναν στο παρελθόν. Μπορούμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία που χάσαμε όχι αυτό το διάστημα αλλά από το 1987. Γιατί από τότε μέχρι σήμερα σερνόταν ο όρος του μαύρου προβάτου.

Η αντιμετώπιση που είχαμε από τους εταίρους μας οφείλεται και στο ότι ο χαμηλός δείκτης της αξιοπιστίας μας δεν διορθώθηκε ποτέ» επεσήμανε ο κ. Μάρδας.

Νίκος Φίλης: Δεν πρέπει άθελά μας, να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες

«Δεν πρέπει άθελά μας, σήμερα, εδώ, να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε προχθές στις Βρυξέλλες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης «είναι μια δύσκολη βραδιά για όλους μας, για τον ελληνικό λαό» και συμπλήρωσε ότι η μικρή πατρίδα μας βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί θεμελιώδη δικαιώματα, όπως τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Και επισήμανε ότι αν η Ευρώπη δεν γίνει η Ευρώπη της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, θα διαλυθεί.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, και μάλιστα με έντιμο τρόπο, επισήμανε ο κ. Φίλης, και αν και, όπως είπε, «αναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε σε επώδυνο συμβιβασμό, το μήνυμα από αυτήν την υπόθεση συζητείται παντού, εκτός από εδώ».

Εξάλλου, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι στην παρούσα συγκυρία, η ακροδεξιά καιροφυλακτεί, λέγοντας χαρακτηριστικά «τους είδαμε και εδώ πως προσπαθούν να γίνουν λαθρεπιβάτες στην αγωνία του ελληνικού λαού».

Τέλος, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον των φτωχών και των αδικημένων θα είναι σκληρό, πιο σκληρό απ’ ότι με τη συμφωνία».

Γιώργος Σταθάκης : Είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η καλύτερη διάσωση για τη χώρα

Είναι μια δύσκολη συμφωνία, ένα δύσκολο πρόγραμμα αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η καλύτερη διάσωση για τη χώρα», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και έκανε λόγο για στιγμές ευθύνες.

«Είναι στιγμές ευθύνης και όχι στείρας αντιπαράθεσης. Είναι στιγμή να τοποθετηθούμε ευθέως απέναντι στο δίλημμα αν θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε όχι από τις επιθυμίες της χώρας αλλά από την κατάληξη μιας συμφωνίας στην οποία συγκρούστηκαν πολλά και η ίδια κυβέρνηση δοκίμασε πολλά», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ημιτελές δεύτερο πρόγραμμα. Είχε παγώσει η ίδια αξιολόγηση και μπροστά της είχε ένα μη βιώσιμο σύστημα», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι κατάφερε να βάλει στη διαπραγμάτευση τρία πράγματα από την αρχή μέχρι το τέλος και τα οποία πέτυχε με την παρούσα συμφωνία.

«Πετύχαμε την αναδιάρθρωση του χρέους και την αποπληρωμή του με μακροχρόνιο δανεισμό. Πετύχαμε να μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα. Και τρίτο, έχει τεθεί σε πλήρη σταθερότητα το τραπεζικό σύστημα. Υπήρχε σε εκκρεμότητα ένα επισφαλές τραπεζικός τομέας. Η παρούσα συμφωνία έχει ένα πλαίσιο σοβαρής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα τον οποίο διασφαλίζει με ένα ποσό ύψους 25 δισ. που έχουν τεθεί στη διάθεση του», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

«Η συμφωνία είναι αρνητική, το λέμε ευθέως χωρίς καμία περιστροφή. Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν κανένα αναπτυξιακό δεδομένο.

Είναι μια δύσκολη συμφωνία. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα αλλά το καθιστά βιώσιμο το μακροοικονομικό πλαίσιό του», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

πηγή απε μπε

About m bonsu