Home / ΑΓΟΡΕΣ / Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 0,9% με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 0,9% με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να καθοδηγούν τα κέρδη στην προοπτική πιο επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ. 
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,9% μετά την υποτονική έναρξη της εβδομάδας, με «οδηγό» τα κέρδη 2,5% των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε άνοδο 2% και 1,6% αντίστοιχα και οι κυκλικοί τομείς του αυτοκινήτου και των ασφαλειών. 

«Έως τώρα, η Fed ήταν αρκετά ήπια…Το γεγονός ότι προσπαθεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα και πιο αποφασιστικά προσέφερε στήριξη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σήμερα», αναφέρει ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής της AJ Bell. 
Oι αγορές χρήματος προεξοφλούν τώρα μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης και από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Παρότι η ΕΚΤ διαμήνυσε στις αρχές του μηνός ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, πολλοί συντηρητικοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι μία επιτοκιακή αύξηση, η πρώτη εδώ και μία δεκαετία, παραμένει στο τραπέζι, καθώς ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο προσωρινός όσο είχε αρχικά εκτιμήσει η ΕΚΤ. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,5%, με στήριγμα τις τραπεζικές μετοχές. Ο επιμέρους δείκτης για τον κλάδο πετρελαίου περιόρισε τα αρχικά κέρδη του, από τη στιγμή που οι τιμές πετρελαίου γύρισαν σε πτώση, καθώς το δολάριο ισχυροποιήθηκε και φαίνεται απίθανο η Ε.Ε. να προχωρήσει σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο που εξαρτάται άμεσα από τα εμπορεύματα να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση με κέρδη 1,1% την ίδια περίοδο. 
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1% και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,2%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 1%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,2%. 
Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε της Just Eat Takeaway.com με κέρδη 3,2% μετά τη συνεργασία της με τη McDonald’s με σκοπό την επέκταση των υπηρεσιών delivery. Επίσης, ο γίγαντας τεχνολογίας SAP ενισχύθηκε 0,6% μετά την ανακοίνωσε ότι συνέστησε κοινοπραξία με τη Boston Consulting Group.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview