Home / Ελλάδα / Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την ένταση με Τουρκία για την πτήση μέσω Ρόδου

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την ένταση με Τουρκία για την πτήση μέσω Ρόδου

«Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε εντονότατα»

Αθήνα
Απαντώντας στη ΝΔ, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ουσιαστικά επιβεβαιώνει το επεισόδιο με την Αγκυρα που αφορούσε τον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο και την πτήση προς Ιράν μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ελλάδα […] διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία», δεν υπέβαλε νέο σχέδιο πτήσης που να μην περιλαμβάνει τη Ρόδο, αλλά επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται: «Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ» αναφέρεται.

Το γραφείο του πρωθυπουργού εξηγεί: «Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών».

«Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο» σημειώνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων».

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis