Home / Ειδήσεις / Επεισόδια στο hot spot της Χίου, 4.000 πρόσφυγες για επαναπροώθηση

Επεισόδια στο hot spot της Χίου, 4.000 πρόσφυγες για επαναπροώθηση

Χίος
Δεν είναι μόνο σε χώρους όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς, που σημειώνονται επεισόδια μεταξύ προσφύγων. Το βράδυ της Πέμπτης, συμπλοκές υπήρξαν και στο hot spot της Χίου, όπου περίπου 1.600 πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική της επαναπροώθησής τους στην Τουρκία. Συνολικά, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 4.000 άτομα βρίσκονται στη λίστα για επαναπροώθηση στην Τουρκία, με τη διαδικασία να είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο hot spot της Χίου στο Χαλκειός, με πρωταγωνιστές πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βγήκαν ακόμη και μαχαίρια, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένα στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται.

Επίσης, στη διάρκεια των επεισοδίων σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot, καθώς και στους χώρους καταγραφής.

Με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη επί ώρα, στο hot spot επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Μετά τα επεισόδια αυτά, οι αρχές ζήτησαν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χίο μεταφέρεται μονάδα των ΜΑΤ.

Λόγω των επεισοδίων, το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Στο hot spot της Χίου, αν και είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, κρατούνται 1.400. Επιπλέον, περίπου 200 πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

Έτσι, συνολικά περίπου 1.600 άτομα από τη Χίο κρατούνται έως ότου επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Επιπλέον, 2.574 πρόσφυγες κρατούνται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο και 218 άτομα στο κέντρο της Σάμου. Συνολικά, πρόκειται για περισσότερους από 4.000 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου και βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Η διαδικασία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 4 Απριλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει επαναπροώθηση ενός σχετικά μικρού αριθμού προσφύγων, έως ότου οριστικοποιηθεί η διαδικασία.

Από χθες, Πέμπτη, και έως σήμερα τις 09:00 από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου έφθασαν 400 πρόσφυγες. Από αυτούς, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 190 άτομα και στη Χίο 210.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis