Home / Διεθνή / Ενδυναμώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ενδυναμώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Έναν εποικοδομητικό τόνο για την ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων δρομολόγησε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον πολιτικό απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών.

Μετά την καθοριστικής σημασίας επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον το 1972 οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ εξελίχθηκαν κατά τα χρόνια που ακολούθησαν.

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων πραγματοποιήθηκαν καθώς συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από τον ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και θεωρούνται ως ένα νέο σημείο εκκίνησης για τις σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ. Έτσι η συνάντηση των δύο ηγετών είχε σημαντική πρακτική, αλλά και συμβολική αξία.

«Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να γίνουν οι διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ περισσότερο λειτουργικές, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος για την υποβάθμισή τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Σι, αναδεικνύοντας το διπλωματικό στίγμα των προθέσεων του Πεκίνου.

Οι πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για περισσότερο από επτά ώρες, δρομολογώντας ένα εποικοδομητικό πλαίσιο συνεργασίας, αλλά και προσωπικής φιλίας, σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Έτσι σχολίασαν θετικά τη συνάντησή τους, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, αλλά κι εμπιστοσύνης, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει καταληκτικά: «Μια φιλία δρομολογήθηκε, με πραγματική θέληση».

About Andreas Chondros