Home / Ειδήσεις / Εκδήλωση για τους αγνοούμενους 41 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο

Εκδήλωση για τους αγνοούμενους 41 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο

Σαράντα ένα πικρά χρόνια από την κυπριακή τραγωδία του 1974, οι συγγενείς των αγνοουμένων οργάνωσαν εκδήλωση ζητώντας επίσπευση των ερευνών για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παρών στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσαν η Παγκύπρια και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαιρέτισε ιδιαίτερα τους συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο. «Εκφράζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού λαού, τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για την προσφορά των παιδιών σας, των παιδιών μας, που τα ίχνη τους χάθηκαν ενώ υπερασπίζονταν την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε.

Οι αγνοούμενο από την Ελλάδα που δηλώθηκαν στην Διερευνητική Επιτροπή για Αγνοουμένους (ΔΕΑ) είναι 81. Από το 2006, που άρχισε το έργο της η ΔΕΑ, βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και ταυτοποιήθηκαν, με την μέθοδο του DNA, τα οστά 17 νεκρών.

Ο κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συγγενείς των αγνοουμένων πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παύσει να απαιτεί τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων

Επανέλαβε εξάλλου την έκκληση που πρόσφατα έκανε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για νέες πληροφορίες που αφορούν τους αγνοούμενους. Δήλωσε ακόμα ότι ασκούνται πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να πεισθείς η Τουρκία να συνεργαστεί και να επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές που έχουν μετατρέψει σε κλειστές στρατιωτικές ζώνες.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει θέσει το ζήτημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή σημείωσε ότι απομένουν προς εξακρίβωση περίπου 1000 άτομα, δηλαδή τα δύο τρίτα του συνόλου. «Περιμένουν οι άταφοι νεκροί μας, περιμένουν οι αγνοούμενοι μας και είναι για αυτό που δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε τον αγώνα, είναι για αυτό που συνεχίζουμε τον αγώνα, άκαμπτοι, απτόητοι, αλύγιστοι, παντού και πάντα». τόνισε.

Η κ. Καλπουρτζή είναι κόρη του Στυλιανού Καλπουρτζή, διοικητή το 1974 της 181 ΜΠΠ, η οποία έδωσε μάχη στην διάβαση Πέλλα Πάις –Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν τον Απρίλιο με εξετάσεις DNA.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο οι συγγενείς των αγνοουμένων τον καλούν:

Να ανανεώσει της προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου και όλων των αγνοουμένων της Κύπρου με πειστικά και συγκεκριμένα στοιχεία.
Να ενεργήσει ώστε να δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκολύνσεις στη Διερευνητική Επιτροπή για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Να απευθυνθεί εκ νέου σε όλους, αρχές ή άτομα, που κατέχουν ή γνωρίζουν πληροφορίες που αφορούν αγνοούμενα πρόσωπα, όπως είναι χώροι ταφής κι εκθέσεις για τις μάχες που έλαβαν χώρα το 1974, να τις γνωστοποιήσουν στη Διερευνητική Επιτροπή.

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500013781#ref=latestarticles

About basilis progressive