Home / Διεθνή / Διμερής Ελλάδας-Ισραήλ και τριμερής με Κύπρο στις 27 και 28 Ιανουαρίου

Διμερής Ελλάδας-Ισραήλ και τριμερής με Κύπρο στις 27 και 28 Ιανουαρίου

Αθήνα
Δύο σημαντικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες δέκα μέρες, στην Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία, με την συμμετοχή της Ελλάδας σε ανώτατο επίπεδο.

Πρόκειται για τη διακυβερνητική Ελλάδας-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στην Ιερουσαλήμ με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε πλευρά.

Θα ακολουθήσει (στις 28 Ιανουαρίου) η τριμερής στη Λευκωσία, μεταξύ του προέδρου Ν.Αναστασιάδη, του Αλέξη Τσίπρα και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ μπεν Αμπά, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», καθώς πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες.

Στην επίσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς, Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, Ενέργειας Π.Σκουρλέτης, Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, Υποδομών Χρ.Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ε.Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κ.Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Οι υπουργοί με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια θα μετάσχουν από ισραηλινής πλευράς.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, χωριστές συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση και από τα δύο μέρη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, ενώ κατά την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση και ξεχωριστή δήλωση για την συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στην προώθηση του εν λόγω τομέα συνεργασίας.

Την επομένη, 28 Ιανουαρίου, θα συγκληθεί η τριμερής κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές.

Εκτός από την ενέργεια και τον τουρισμό, θα συζητηθούν επίσης θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, καινοτομίας, περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ασφάλεια, τρομοκρατία. Μια συντονιστική επιτροπή θα αναλάβει την παρακολούθηση της προόδου της τριμερούς συνεργασίας στα επιμέρους θέματα. Με την ολόκληρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή δήλωση.

Στο μεταξύ, στις 26 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Π.Καμμένο. Θα συζητήσουν τον προγραμματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας, ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Ισραήλ στη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About admin