Home / Ειδήσεις / Διασώθηκαν 27 πρόσφυγες σε ακυβέρνητο σκάφος στην Κύπρο

Διασώθηκαν 27 πρόσφυγες σε ακυβέρνητο σκάφος στην Κύπρο

Ήταν δύο ημέρες στη θάλασσα

Λευκωσία, Κύπρος

Επιχείρηση διάσωσης 27 προσφύγων που επέβαιναν σε ακυβέρνητο αλιευτικό σκάφος πραγματοποιήθηκε 14 ναυτικά μίλια βόρεια του Ακόμα στην Κύπρο.

Στο σκάφος που είναι εγγεγραμμένο στην Τουρκία επέβαιναν 27 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες και τρία παιδιά. Όλοι αποβιβάστηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο του Λατσιού στην Πάφο, όπου έτυχαν ιατρικής εξέτασης.

Δύο γυναίκες με υποθερμία νοσηλεύονται σε τοπικό νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι μεταφέρθηκαν στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κοφίνου, κοντά στη Λευκωσία. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη θάλασσα επί δύο ημέρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Κέντρο Διάσωσης Λάρνακας που είχε λάβει επείγουσα σήμα κινδύνου από το αλιευτικό σκάφος ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας δύο σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Πάφου, τα οποία ανέλαβαν την επιχείρηση διάσωσης. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και η Πολιτική ‘Αμυνα για παροχή φροντίδας στους διασωθέντες.

Όπως δήλωσαν στην αστυνομία, καθένας από τους πρόσφυγες πλήρωσε 2.000 δολάρια σε τούρκο διακινητή, προκειμένου να τους μεταφέρει από το λιμάνι στην Αλάνια στην Κύπρο. Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού ο διακινητής εγκατέλειψε το σκάφος με δεύτερο πλοιάριο, προφασιζόμενος ότι θα επέστρεφε με καύσιμα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 39χρονο από τη Συρία, ως συνεργό του τούρκου διακινητή.Οι πρόσφυγες είναι από τη Συρία, εκτός από μια οικογένεια Κούρδων. Αρκετοί από αυτούς μιλούν ελληνικά και όπως ανέφεραν είχαν ζήσει στην Κύπρο και στο παρελθόν. Είπαν, επίσης, ότι είχαν προορισμό την Κύπρο, επειδή διαμένουν εδώ συγγενείς ή φίλοι τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis