Home / Διεθνή / Δίχτυα των Γαλλικών αρχών και στο Βέλγιο για την ταυτοποίηση των δραστών της επίθεσης

Δίχτυα των Γαλλικών αρχών και στο Βέλγιο για την ταυτοποίηση των δραστών της επίθεσης

Έναν από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι έχουν ταυτοποιήσει οι γαλλικές Αρχές: Πρόκειται για έναν γάλλο υπήκοο γνωστό στις αρχές για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα. Δευτερος δράστης φαίνεται πως είχε περάσει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.

Οι νεκροί έχουν ανέλθει συνολικά σε 129, και από τους 352 τραυματίες οι 99 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις το βράδυ του Σαββάτου. Από τους νεκρούς, οι 89 σκοτώθηκαν μόνο στο θέατρο Μπατακλάν. Οι δράστες έδρασαν σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία.

Συλλήψεις στο Βέλγιο στο πλαίσιο της έρευνας. Παράλληλα, η Γερμανία μιλά για σύλληψη Μαυροβούνιου την περασμένη εβδομάδα που ενδεχομένως να σχετίζεται με τις επιθέσεις.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με απαγόρευση συγκεντρώσεων εώς την Πέμπτη και δυνατότητα στις τοπικές αρχές να κηρύξουν άμεσα απαγόρευση κυκλοφορίας αν χρειαστεί.

Οι δρόμοι του Παρισιού θύμιζαν το πρωί έρημη πόλη, με εντονότατη την παρουσία αστυνομίας και στρατιωτικών δυνάμεων -μέχρι την Τρίτη, θα έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 3.000 ένστολοι. Αυτό όμως δεν έχει αποτρέψει τους Παριζιάνους από τους φόρους τιμής στα θύματα των επιθέσεων: Έξω από το θέατρο Bataclan συρρέει από το πρωί κόσμος που αφήνει κεριά και λουλούδια.

Η Αθήνα ανακοίνωσε πως είχε περάσει από τη Λέρο ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι στο Stade de France. Πρόκειται για διαφορετικό δράστη από εκείνον που έχουν ταυτοποιήσει οι γαλλικές Αρχές. Σύμφωνα με την γαλλική εισαγγελία, πρόκειται για έναν 25χρονο που δεν είχε «παρελθόν» στα γαλλικά αρχεία.

Παράλληλα, έγινε «αριθμός συλλήψεων» στο Βέλγιο, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα είπε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών σχετίζονται με τις έρευνες για το Παρίσι. Τις συλλήψεις επιβεβαίωσε και η γαλλική εισαγγελία, επιβεβαίωνοντας επίσης πως ένα από τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις είχε βελγικές πινακίδες.

Το αυτοκίνητο ήταν νοικιασμένο από γάλλο υπήκοο, κάτοικο Βελγίου, ο οποίος και εντοπίστηκε στα σύνορα και συνελήφθη.

Οι συλλήψεις από τη βελγική αστυνομία έγιναν στο Μόλενμπεκ, στην περιοχή των Βρυξελλών. Το όχημα με τις βελγικές πινακίδες είχε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο συνήθως καλά πληροφορημένος Monde, μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν και κλήσεις από το Μόλενμπεκ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αεροπλάνο της Air France καθηλώθηκε στο Άμστερνταμ λόγω απειλητικού μηνύματος το απόγευμα του Σαββάτου.

Το απόγευμα, έγινε γνωστό πως συνελήφθη ένας γάλλος υπήκοος με «ενδεχόμενο όπλο» στο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αεροδρόμιο, πρόκειται για έναν 41χρονο που προέρχεται από τη Βεντόμ και το εύρημα ήταν ο λόγος προληπτικής εκκένωσης του βόρειου τέρμιναλ.

Σύμφωνα με την γαλλική εισαγγελία, έχει ταυτοποιηθεί ένας από τους δράστες της στο θέατρο Bataclan.

Πρόκεται για έναν 30χρονο γάλλο υπήκοο, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γαλλία, στην Κουρκουρόν. Είχε ήδη μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας ως «ύποπτος ριζοσπαστικοποίησης», όπως επιβεβαίωσε η εισαγγελία, και διασυνδέσεις του με ισλαμιστικές ομάδες. Είχε επίσης απασχολήσει το νόμο για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά δεν είχε ποτέ φυλακιστεί.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που επικαλείται η αμερικανική Wall Street Journal, ο ένας από τους καμικάζι φέρεται να προσπάθησε να μπει με εισιτήριο στον στάδιο, αλλά δεν τα κατάφερε και ανατίναξε στο εξωτερικό τα εκρητικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Η εφημερίδα επικαλείται υπάλληλο του στραδίου και η πληροφορία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πλευρά.

Από τη γερμανική πλευρά, η αστυνομία επιβεβαίωσε πως στις 5 Νοεμβρίου είχε συλληφθεί ένας Μαυροβούνιος στη Βαυαρία ο οποίος ενδεχομένως να σχετίζεται με τις επιθέσεις.

Ο συλληφθείς, για τον οποίο ανακοινώθηκε μόνο πως επρόκειτο για έναν 51χρονο, είχε στο αυτοκίνητό του οπλισμό -οκτώ καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ένα ρεβόλερ, δύο χειροβομβίδες και 200 γραμμάρια ΤΝΤ- που «είχε κρύψει με επαγγελματικό τρόπο».

Ο άνδρας φαίνεται πως βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Γαλλία, για αυτό και ενημερώθηκαν και οι γαλλικές αρχές σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως «δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει διασύνδεση με τις επιθέσεις, έστω κι αν και υπάρχει σχέση με τη Γαλλία».

Στο Παρίσι, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων ασφαλείας παραμένουν κλειστά σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων -μουσεία, πανεπιστήμια και χώροι που προσελκύουν τουρίστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ εξέδωσε διαταγή που επιτρέπει σε τοπικές αρχές σε όλη τη γαλλική επικράτεια να επιβάλουν ανά πάσα στιγμή απαγόρευση κυκλοφορίας εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις κάθε είδους μέχρι την Πέμπτη, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως η επικείμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τρεις ομάδες δραστών – Το χρονικό των επιθέσεων

Οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες και διενεργήθηκαν από τουλάχιστον επτά δράστες. Οι τρομοκράτες έδρασαν σε τρεις ομάδες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εισαγγελίας, η πρώτη επίθεση ήταν η έκρηξη καμικάζι που σημειώθηκε στις 21:20 της Παρασκευής στο Stade de France, κοντά στην πύλη D.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 21:25 οι θαμώνες στο μπαρ Le Carillon και στο εστιατόριο Petit Campodge δέχθηκαν πυρά από καλάσνικοφ. Οι δράστες πυροβόλησαν μέσα από το πρώτο όχημα που χρησιμοποιήθηκε, ένα Seat. Επί τόπου σκοτώθηκαν αυτοστιγμεί 15 άτομα.

Στις 21:30 σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη καμικάζι στο Stade de France, στην περιοχή της πύλης H. Οι μηχανισμοί με τους οποίους είχαν ζωστεί οι δύο δράστες ήταν παρόμοιοι.

Στη συνέχεια, στις 21:32, νέοι πυροβολισμοί σημειώθηκαν μπροστά στο Café Bonne. Επί τόπου σκοτώθηκαν πέντε άτομα και φαίνεται, βάσει των μαρτυριών, πως επρόκειτο για την ομάδα με το Seat.

Στις 21:36, πυροβολισμοί έπεσαν στην οδό Charonne, στοιχίζοντας τη ζωή σε 19 άτομα.

Στις 21:40, στο εστιατόριο Comptoir Voltaire στη λεωφόρο Βολτέρ ένας καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, τραυματίζοντας σοβαρά ένα άτομο και ελαφρά αριθμό άλλων.

Στις 21:40 επίσης, το δεύτερο όχημο (εκείνο με τις βελγικές πινακίδες, ένα Polo) στάθμευσε μπροστά στο θέατρο Bataclan. Τρεις ένοπλοι εισήλθαν και ακολούθησε, σε διάρκεια ωρών, το πολύνεκρο μακελειό, με τους τουλάχιστον 89 νεκρούς.

Στις 21:53, στο Σαν Ντενί σημειώθηκε τρίτη έκρηξη καμικάζι, στην οδό de la Cockerie.

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500039362#ref=latestarticles

About basilis progressive