Home / Οικονομία / Βρυξέλλες ώρα μηδέν: Στο Eurogroup η «μητέρα των μαχών»

Βρυξέλλες ώρα μηδέν: Στο Eurogroup η «μητέρα των μαχών»

Ξεκίνησαν στις 12:00 ώρα Ελλάδας οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της χθεσινής απότομης διακοπής του Eurogroup, μετά και τον άγριο καβγά που είχαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στο Eurogroup παραμένει εξαιρετικά τεταμένο, γεγονός που αποτυπώθηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της «Ευρωομάδας» Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα ήδη διαμορφωμένα στρατόπεδα – υπέρ και κατά της ελληνικής πρότασης – παρατάσσονται εκ νέου ενώπιος ενωπίω.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Με ανακοίνωση του μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως ακυρώνεται η σημερινή προγραμματισμένη για τις 19:00 Σύνοδος Κορυφής των 28, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 ώρα Ελλάδας η Σύνοδος των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Οι δανειστές φαίνεται ότι ζητούν επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει μέσω της Βουλής στην υπερψήφιση νομοσχεδίων που σχετίζονται με την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την άμεση υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο tvxs.gr

* Προσήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν έκανε δηλώσεις.

* Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ (Βέλγος υπουργός Οικονομικών): «Θα πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη ως προς την Ελλάδα κι ότι η χώρα θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

* Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup o Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

* Πιερ Γκραμένια (Υπουργός Οικονομικών Λουξεμβούργου): «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και υπάρχουν ήδη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα και άμεσα. Γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Πρέπει να δούμε μέχρι πιο σημείο μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα ως προς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

* Πίτερ Καζιμίρ (Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών): «Είναι σχεδόν αδύνατον να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα σήμερα. Αυτό αποκλείεται. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τόσα πολλά βήματα που αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει από εδώ και στο εξής να ακούν προσεκτικά τι λέμε».

* Στη συνεδρίαση του Eurogroup και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Δεν προχώρησε σε δηλώσεις.

* Χωρίς να κάνει δηλώσεις, προσήλθε στο Eurogroup η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρίστιν Λαγκάρντ.

* Πιερ Κάρλο Πάντοαν (Υπουργός Οικονομικών Ιταλίας): «Προσπαθούμε να υπερκεράσουμε τα εμπόδια, ώστε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να αποκατασταθεί ένα βασικό ζήτημα που αφορά την αξιοπιστία της. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο μέχρι τώρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος πλέον».

* Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: Ακόμη και με συμφωνία, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ. «Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεργία: για τη δημιουργία θέσεων εργασίας χρειάζεται ανταγωνιστικότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα πάρα πολύ ισχυρό νόμισμα για τη χώρα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

* Έφτασε στο κτήριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup ο επικεφαλής της «Ευρωομάδας» Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

* Μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την ακύρωση της Σύνοδου Κορυφής των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. που ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα σήμερα, ενώ κανονικά στις 17:00 ώρα Ελλάδος θα γίνει η Σύνοδος των χωρών που μετέχουν στην ευρωζώνη
* Χάρης Γεωργιάδης (Υπουργός Οικονομικών Κύπρου): «Οι τελευταίοι έξι μήνες χαρακτηρίστηκαν από εξαιρετικά επίπονες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Για εμένα προσωπικά έχει βγει από το προσκήνιο και από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Grexit».

* Βάλντις Ντομπρόβσκις (Αντιπρόεδρος Κομισιόν): «Νομίζω πως δεν είναι εύκολο η Κομισιόν να πάρει έγκριση, ώστε να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής».

* Αλεξάντερ Στουμπ (Υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας): «Προσπαθούμε να βρούμε μια εποικοδομητική λύση εδώ στο Eurogroup. Ωστόσο, εκτιμούμε πως τα μέτρα που έχει θέσει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά δεν είναι αρκετά. Τρία σημεία παραμένουν ψηλά στη συζήτηση: η σταθερότητα ευρωζωνης, η βιωσιμότητα του χρέους και το ζήτημα της χρηματοδότησης. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα πάμε σήμερα σε μια Σύνοδο Κορυφής των 28».

* Σέλινγκ (Υπουργός Οικονομικών Αυστρίας): «Είναι δύσκολες μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις».

* Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εταίροι επιμένουν και θέτουν εκ νέου ζήτημα αξιοπιιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.

* Τέρενς Κουίκ: Δεν έχει φτάσει ακόμη πρόσκληση στον πρωθυπουργό για Σύνοδο Κορυφής: Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι έως τις 09:00, απ’ όσο γνώριζε, δεν είχε φτάσει πρόσκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

* Σε 48ωρη επιφυλακή ο Λευκός Οίκος για το ελληνικό ζήτημα: Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται εδώ και αρκετές ώρες η Ουάσιγκτον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος έχει ενεργοποιήσει μία ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία στελεχώνεται από άτομα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και από στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

* Παπαδημούλης στο Twitter: Ο Σόιμπλε και οι φίλοι του θέλουν ταπείνωση της χώρας. Με ανάρτηση που έκανε το πρωί της Κυριακής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επέκρινε τη στάση του Βερολίνου και ιδίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα.

* Καβγάς Σόιμπλε με Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα: Μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν αρκετή για να «ανάψουν» τα αίματα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

* Το σχέδιο – τελεσίγραφο του Σόιμπλε: Ή Grexit ή υποθηκεύετε περιουσία: Στη δημοσιότητα έδωσε ο ανταποκριτής του Spiegel, Mathieu von Rohr, το σχέδιο Σόιμπλε που κυκλοφόρησε «στους διαδρόμους» του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα και προβλέπει είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ.

About totritomati