Home / Ελλάδα / Βαρουφάκης: Είχαμε Plan X στη διαπραγμάτευση

Βαρουφάκης: Είχαμε Plan X στη διαπραγμάτευση

Την ύπαρξη ενός Plan X (Σχεδίου Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Wolfgang Schauble και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως βασικό “όπλο” της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, στον στενό πυρήνα “έξι επτά ατόμων” της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς – όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών – όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ διέψευσε ότι είχε σχέδια για “διπλό νόμισμα”, αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε μάλιστα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία “ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο” στο Πεκίνο.

Εστιάζοντας στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Jeroen Dijsselbloem στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.

Προσέθεσε δε ότι το μήνυμα Dijsselbloem ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Αναφερόμενος στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του στα Eurogroup, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.

Ισχυρίζεται πως αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή, όμως δεν αποκλείει οριστικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον. “Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν”, λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις κρίσιμες μέρες του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός “ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις [τα] είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα”.

Σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο “να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’” αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.

Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του “εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει” και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

Η πρώτη γνωριμία 

Ερωτηθείς για το πώς γνωρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι  δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Νίκο Παππά στα τέλη του 2010 αρχές του 2011. Για το αν συμφωνούσε με τον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι “είχαμε μια διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής” αλλά “πολύ σύντομα είδα μία σημαντική ωρίμανση στη σκέψη”. Ανέφερε ότι ήρθε πιο κοντά στην πολιτική μετά το δεύτερο μνημόνιο καθώς “ήταν αυτό που άλλαξε τα πράγματα”, ενώ επισήμανε ότι είχε πιο ενεργή εμπλοκή στις ΗΠΑ “όπου ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα όσο αφορά τη θέση του με το ευρώ έγινε μεστός, περιεκτικός”

Έμαθε το πρόγραμμα από τις εφημερίδες 

Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα τις Θεσσαλονίκης, με το οποίο ήταν αντίθετος. Ανέφερε ότι είχε θέσει ως όρο την άμεση εμπλοκή στην εκπόνηση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, έμαθα το πρόγραμμα από τις εφημερίδες, είπε.

Αναφέρθηκε σε ανακρίβειες, “υπήρχαν λαϊκισμοί” είπε χαρακτηριστικά, ειδικά στο σκέλος της άντλησης κεφαλαίων από το ΤΧΣ γιατί δεν ήταν στη βάση των κανονισμών και των διαδικασιών της Ε.Ε.

Παρ όλα αυτά παραδέχθηκε ότι δέχθηκε να μετέχει στην κυβέρνηση.

Μέγα λάθος η μη αναδιάρθρωση του χρέους

Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση χρέους στην αρχή, “χωρίς κουρέματα, αλλά μέσα από έξυπνα swaps”, όπως ανέφερε, εξηγώντας ότι σε αυτό το σενάριο θα δεχόταν “μεγάλους συμβιβασμούς όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό, τη φορολόγηση, τη φορολογική διοίκηση κλπ.”

Η κρίση με τον Dijsselbloem

Για την κρίση στην Αθήνα με τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ και πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα συνέβησαν.

Σημείωσε ότι είχε ενημερώσει τον Dijsselbloemγια για μια έντιμη διαπραγμάτευση, ώστε μνημόνιο και ελληνικό πρόγραμμα  να “παντρευτούν”, ωστόσο, ενημερώθηκε στη συνέχεια από τον Ολλανδό ομόλογο του ότι “αυτό δεν αποτελεί βάση συζήτησης”.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο Dijsselbloem του είπε πως έχει μια επιλογή “είτε αποδέχεσαι το πρόγραμμα ως έχει ή το πρόγραμμα χτυπάει τα βράχια και με αυτό μην πολυλογώ εννοούσε κλείσιμο τραπεζών”.

Επανέλαβε δήλωσή του ότι “αν δεν είμαστε διατεθειμένοι για κλείσιμο των τραπεζών από την Τρόικα τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε”. Και αναφέρθηκε στο όπλο που είχε η  κυβέρνηση, το κούρεμα των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Τα 27 δισ. ευρώ που συνεχίζαμε να χρωστάμε, που ήταν η μοναδική φέτα του ελληνικού χρέους που παρέμενε στο ελληνικό δίκαιο”. Επισήμανε ότι  “θα ήταν μια κίνηση η οποία θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ΕΚΤ”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στην κουβέντα με τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ η συζήτηση δεν έφτασε ποτέ σε αυτό το σημείο.

Χρήματα για 12 ημέρες

Ερωτηθείς για το πόσες ημέρες ρευστότητα είχε το ελληνικό κράτος όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι την πρώτη μέρα στο υπουργείο κάλεσε σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο και η απάντηση ήταν κ. Υπουργέ έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες.

Επισήμανε ότι  το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούνιο “ήταν ένας άθλος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους”.

Το τέλος της τρόικα

Αναφερθείς στην περίφημη συνέντευξη με τον Jeroen Dijsselbloem στο υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι στο ερώτημα τί θα κάνουμε την Τρόικα,  “έδωσα μια απάντηση που θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής. Η τρόικα είναι μια λέξη που εφευρέθηκε το 2010 και σε βάθος χρόνου δημιούργησε μία εικόνα απαξίωσης της ελληνικής κυριαρχίας με τον τρόπο που λειτουργούσε και “εισέβαλε στα υπουργεία”.

Εξήγησε ότι αυτό φάνηκε να το κατανοεί και ο πρόεδρος του Eurogroup. Ωστόσο, “μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν μετά από αυτήν την ιδιαίτερα μετριοπαθή τοποθέτηση θύμωσε”.

Μάλιστα ο κ Βαρουφάκης ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Ντάισελμπλουμ του είπε στο αυτί: “μόλις σκότωσες την Τρόικα”.

Το αφεντικό του Eurogroup

Σε ερώτηση  ποιός είναι το αφεντικό στο Eurogroup, απάντησε ότι  είναι ο  Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schauble.

Έδωσε όμως έμφαση και στο γεγονός ότι η ΕΚΤ “τράβηξε το waiver στα ελληνικά ομόλογα, χωρίς κανένα λόγο και αιτία”. Και επισήμανε ότι  “η ΕΚΤ δεν ήταν μία κεντρική τράπεζα που στόχο είχε να μας βοηθήσει στη σύναψη καλών σχέσεων με τους επενδυτές” αφού είχε προηγηθεί η παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο.

Ηχογράφησε όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο

Παραδέχθηκε ότι  ηχογράφησε όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο για να θυμάται τι έχει γίνει όταν συνειδητοποίησε ότι  δεν κρατούνται πρακτικά.  Είπε ότι δεν θα παίξει κάτι γιατί υπάρχει εμπιστευτικότητα, “δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν” είπε.

Παραδέχθηκε όμως ότι  μετά τη Ρίγα, στο Eurogroup της 24ης Απριλίου,  έδωσε “στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης” χωρίς να ξέρει αν τα άκουσαν.

Η συμφωνία του Φεβρουαρίου

Για την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, είπε: “είχαμε ένα μοναδικό φαινόμενο”, ο Schauble μίλησε 22 φορές, “μίλησε πρώτος και μίλησε τελευταίος” και “κάθε φορά που μιλούσε ήταν και λιγότερο πειστικός και περισσότερο εκνευρισμένος”.

Αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι ο Dijsselbloem “ξεκάθαρα είχε προσυμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Merkel ότι θα μας δώσει αυτό που ζητούσαμε”, ένα κοινό ανακοινωθέν “στο οποίο να μην υπάρχει αναφορά στο Μνημόνιο, να αναγνωρίζεται ότι θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση από ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα είναι αποτέλεσμα συγκερασμού”.

Ωστόσο,  η μεγάλη επιτυχία της 20ης Φεβρουαρίου, αναιρέθηκε τέσσερις ημέρες μετά, σημείωσε. Σε τηλεδιάσκεψη “στο οποίο ήμουν μόνος μου στο γραφείο μου”, και ενώ ο Dijsselbloem είχε πει ότι δε θα γίνει καμία συζήτηση επί της ουσίας,  ζητήθηκε να συμφωνηθεί ότι ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαζόταν “θα είναι αποδεκτός, αλλά δεν υποκαθιστά το μνημόνιο, το M.O.U”.

Ο κ Βαρουφάκης ανέφερε ότι όταν μου δόθηκε ο λόγος απέρριψα αυτήν την άποψη.  Σε ερώτημα αν το μετάνιωσε ότι  εκείνη την ώρα δεν το τινάξατε στον αέρα, απάντησε: “Το πήρα όλο πάνω μου δεν το μετανιώνω. Τώρα εάν είχα στερνή μου γνώση δε θα το υπέγραφα. Αλλά έτσι δεν είναι η στερνή γνώση;”

Το Plan X

Παραδέχθηκε ότι  υπήρχε “Plax X”, ότι ο επικεφαλής ήταν αυτός,  ήταν εντολή του πρωθυπουργού είπε η ομάδα που δημιουργήθηκε και  “τα κείμενα, τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή”.

Επισήμανε ότι  το Plax X έγινε γιατί η ΕΚΤ είχε ένα τέτοιο πράγμα, το Plax Ζ.

Εξήγησε ότι ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο Schauble και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ – όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο αν ρωτήσετε φαντάζομαι έτσι θα σας πει.

Το σχέδιο αφορούσε σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να  μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε, είπε.

“Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει σχέδιο σε περίπτωση εισβολής, δε σημαίνει ότι το θέλει” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είχε δοθεί ποτέ  εντολή ενεργοποίησης του σχεδίου Χ απάντησε  “Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε”.

Ρώσικα και Κινεζικά κεφάλαια

“Έγινε προσπάθεια (για κινεζικά και ρωσικά κεφάλαια) και αυτό δεν είναι κάτι το μεμπτό, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. η οποία να μην προσπαθεί να βρει πόρους όταν τους έχει ανάγκη, ούτε είναι και παράνομο, ούτε είναι και πρόβλημα, ούτε και θα έπρεπε να είναι ζήτημα της διαπραγμάτευσης” είπε.

“Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων, με την οποία ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα από τον Vladimir Putin” είπε.

Ανέφερε ότι είπε  στον Πρωθυπουργό ότι, “έστω παίρνουμε 5 δισ. για τον αγωγό τί να τα κάνουμε; Αμέσως η τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε άλλα 5 δισ. και απλά θα καθυστερήσει και άλλο τη διαπραγμάτευση μέχρι να εξαντληθούν μέσα από τις αποπληρωμές μας στο ΔΝΤ”.

Για την  Κίνα, ανέφερε ότι ήταν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Επισήμανε ότι  τις πρώτες μέρες που ήταν Υπουργός πήγε στον Πειραιά, επισκέφθηκε το γραφείο της COSCO, “για να σηματοδοτήσω ότι το ΥΠΟΙΚ ήταν ανοικτό στους επενδυτές”.

Έτσι ξεκίνησε μία διαδικασία σύσφιξης σχέσεων με την κινεζική κυβέρνηση και  κάποια στιγμή ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης πήγε στο Πεκίνο, “και υπήρξε μία άτυπη συμφωνία για επενδύσεις” αλλά και “μία πιστωτική για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που εμείς αρχίσουμε να εκδίδουμε ομόλογα έτσι ώστε να γίνει σταδιακά η είσοδός μας στις αγορές”.

“Στόχος μας λοιπόν ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο”.

Το διπλό νόμισμα, τα ομόλογα της ΕΚΤ και ο Draghi

“Το βλέπαμε από την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε” ανέφερε.

Εάν λοιπόν έρθει Κεντρική Τράπεζα για να σου κλείσει τις τράπεζες μπορείς να πεις πως δεν μπορών να αποπληρώσω τα ομόλογα  που σου χρωστάω.  “Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042”, ανέφερε.

Παραδέχθηκε ότι  ήταν  έτοιμο το πλαίσιο,  “ήταν θέμα μιας ώρας” και “ο Mario Draghi το ήξερε αυτό εξαρχής”.

“Ξέρετε ότι η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει συγκρουστεί αμείλικτα με τον Draghi επ’ αυτού, είναι στα δικαστήρια, είναι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Νομικά ο Draghi κρατιέται, κρατάει το πάνω χέρι υποσχόμενος ότι δε θα υπάρξει καμία αναδιάρθρωση αυτών των χαρτιών που αγοράζει από μέλη-κράτη. Και ένα ευρώ να αναδιαρθρώναμε εμείς είναι ανοιχτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανεξάρτητα από την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, στην κερδοσκοπία όσων πιστεύουν ότι μπορεί η ποσοτική χαλάρωση να καταρρεύσει. Αυτό ήταν μεγάλο όπλο. Δεν είχα κανένα στόχο να το χρησιμοποιήσω”.

“Είχαμε  μια συμφωνία σε αυτή την ομάδα ομόφωνα ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση των ομολόγων”. Αλλά “όταν έγινε αυτό μειοψήφησα”, σημείωσε προσθέτοντας ότι “ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή, εκεί πέρα, ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη”.

Ωστόσο έκανε σαφές ότι “δεν υπήρχε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα” αλλά  για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Στη Ρίγα τέθηκε θέμα Grexit

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς συνέβη στη Ρίγα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τον ίδιο και τον κο Θεοχαράκη για να πει πως είχε μια πολύ καλή επαφή με την Merkel και ότι “θα είναι ήρεμα τα πράγματα” στο Eurogroup.

Αναφέρθηκε στην τυχαία – όπως είπε – συνάντηση  8-9-10 ατόμων στο μπαρ του ξενοδοχείου: “Τους είδα να ασπρίζουν μόνο που με είδαν. Και τους λέω χαριτολογώντας ‘σας έπιασα στα πράσα;’ και υπήρξε μια αμηχανία”.

Όταν το πρωί ξεκίνησε το Eurogroup, συνέχισε, “τότε άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια” γιατί πρώτη φορά η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια. “Με το που είπε ο Dijsselbloem ότι μπαίνουμε στο θέμα της Ελλάδος ανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν όλοι συνεννοημένοι” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι “εκεί συνειδητοποίησα πως κάτι έχει στηθεί”.

“Δεν υπήρξε ούτε μια κουβέντα εναντίον μου. Ήταν επίθεση εναντίον της Ελλάδας”, ανέφερε.

Μετά τη Ρίγα ανέφερε ότι πήγε στο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως εάν κρίνει ότι δεν βοηθά είναι έτοιμος να φύγει, κάτι που “απέρριψε μετά βδελυγμίας”. Δύο-τρεις μέρες μετά υπήρξε παρέμβαση του Dijsselbloem ο οποίος απαίτησε “όχι τόσο την απομάκρυνσή μου όσο να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός ο ίδιος, ανέφερε”.

Είπε ότι έγραψε την πρώτη επιστολή παραίτησης, αλλά δεν την υπέβαλε. Όπως επισήμανε την έγραψε γιατί “κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% για την επόμενη δεκαετία, κάτι το οποίο είναι μακροοικονομικά αδύνατον, οδηγεί σε μια αναξιοπιστία τη χώρα”.  Είπα τότε “Αλέξη φαντάζομαι ότι ο λόγος που δεν με ρώτησες είναι πως ήξερες ότι θα πω όχι” και ζήτησε εξηγήσεις, ότι θα πάρουμε το χρέος.

“Του είπα ότι είναι σαν να είσαι ψαράς και να ρίχνεις αίμα για να διώξεις τον καρχαρία”, αλλά δεν έδωσε την παραίτηση του γιατί έβλεπε ότι παρά την υποχώρηση “δεν μας έδιναν συμφωνία. Ήθελαν την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης”.

Το τελεσίγραφο και το δημοψήφισμα

Ανέφερε ότι  την επόμενη ημέρα, μετά από εκείνο το τελεσίγραφο του Eurogroup “ήταν μια φρικιαστική στιγμή”, και τούτο διότι “ο πρωθυπουργός μας ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις τα είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα”.  Και παρ’ όλα αυτά “μας έδωσαν ένα κείμενο που αποτελείτο από τρία κεφάλαια που δεν άξιζε το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο”.

Περιέγραψε το βράδυ που προηγήθηκε της απόφασης για δημοψήφισμα.

Είπε ότι στο κείμενο  υπήρχε η πρόβλεψη να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με  το μαξιλάρι του ΤΧΣ. Και όταν “ρώτησα τον Benoît Cœuré της ΕΚΤ και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τί θα κάνουμε…; . Η απάντηση του Benoît Cœuré (γιατί ο Draghi εκείνη τη στιγμή έλειπε) ήταν “δεν πειράζει θα τα πάρουμε αργότερα από τον ESM”.

“Προς τιμήν του ο Schauble σηκώθηκε και είπε δεν το δέχομαι”, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι έθεσε το ίδιο θέμα στην Christine Lagarde και της λέω “πιστεύετε ότι  ένα τρίτο πρόγραμμα είναι βιώσιμο;”

Τότε, αναφέρει ότι ο Dijsselbloem διέκοψε την επικεφαλής του ΔΝΤ και μου θέτει ένα θέμα, “μου λέει ή το αποδέχεσαι τώρα ή κλείνουν οι τράπεζες σου”. Εκείνη τη στιγμή ήταν “ένα θλιβερότατο θέαμα της Ευρώπης”.

Την άλλη μέρα ο πρωθυπουργός μας μάζεψε στις 9 η ώρα το πρωί σε ένα conference room στο ξενοδοχείο “για να μας ανακοινώσει ότι αυτό δεν πάει άλλο και θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα”.

Έδωσε εντολή να μείνουμε στις Βρυξέλλες εγώ και ο κ Χουλιαράκης, είπε, έδωσε εντολή να μην υπάρξει καμία συζήτηση για κανέναν έως ότου κάνει το κυβερνητικό συμβούλιο εκείνο το βράδυ.

Ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες

Παραδέχθηκε ότι εκείνη την ώρα ήξερε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. “Προφανώς” απάντησε σε σχετικό ερώτημα αν το γνώριζε.

“Με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και του είχα πει, αν θέλεις να υποχωρήσεις, αν θέλεις να υποχωρήσεις να συνθηκολογήσεις κάν’ το. Εγώ διαφωνώ αλλά είσαι ο πρωθυπουργός”.

“Και του είχα πει Αλέξη δεν πρέπει να σύρουμε τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα. Αυτά πριν, μέρες πριν, μία εβδομάδα πριν, του έλεγα να μην κάνουμε δημοψήφισμα, γιατί έβλεπα ότι εκεί πήγαινε το πράγμα, αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός τιμήσει το Όχι να πάρουμε αυτό το Όχι και να το μετατρέψουμε σε μια έντιμη συμφωνία” ανέφερε.

Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορώ να πω ότι συνθηκολογώ. Οπότε προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα. ‘Ήλπιζα ότι όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα θα ήμασταν ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό, είπε.

Έκρινα ότι μας έκλειναν τις τράπεζες, και αυτό δεν το ήθελε ο Draghi”,  είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε να προχωρήσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ομολόγων και για  το παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Ωστόσο, “μειοψήφησα, ήμασταν τέσσερις εναντίον δύο. Μην με ρωτήσετε ποιοί ήταν οι τέσσερις και ποιοι ήταν οι δύο” είπε.

Υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ανέφερε.

Το δημοψήφισμα και οι αποφάσεις Τσίπρα

“Μέχρι και την Κυριακή περίμενα ότι θα κερδίσει το ναι” είπε για το δημοψήφισμα”. Μετά το αποτέλεσμα όμως ανέφερε ότι “όταν μπήκα στο Μαξίμου πριν καν δω κανέναν, πριν συνειδητοποιήσω ότι είδα κάποιον, να αντιληφθώ ότι είδα κάποιον ένιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητικά ατμόσφαιρα, όχι απέναντι μου αλλά και απέναντι μου. Αλλά γενικότερα, η αναντιστοιχία του κλίματος του δρόμου με το Μαξίμου”.

“Όταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήταν σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω,  μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει”.

“Μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία” επισήμανε.  “Ήθελε να με πείσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική”.

“Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση σε κάποιο άλλο πόστο” ανέφερε.

Απέτυχα

“Βεβαίως απέτυχα”, απάντησε κάνοντας απολογισμό, καθώς “στόχος μου ήταν να αναλάβω την διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία”.

“Η ευθύνη είναι μεγάλη θα έκανα αρκετά πράγματα διαφορετικά. Αυτό που δεν θα έκανα διαφορετικά είναι η αποφασιστικότητα με την οποία πίστευα ότι θα έπρεπε να είχα μια σταθερή γραμμή”, είπε.

Αλλά πρόσθεσε “δεν θέλανε συμφωνία, εμείς θέλαμε συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε  πολύ μεγάλους συμβιβασμούς”.

Για το μέλλον αναφέρει ότι “το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, όποιας κυβέρνησης” καθώς “έχουμε μια ευρωπαϊκή κρίση που αποδομεί την Ευρώπη”.

Το κίνημα

“Ξεκινάμε 9 Φεβρουαρίου κάποιοι μια ουτοπική προσπάθεια δημιουργίας  ενός κινήματος πανευρωπαϊκού” ανέφερε, ενώ σε ερώτημα αν  θα συνεργαστεί με την ΛΑΕ απαντά ότι  “δεν υπάρχει πρόβλεψη”.

“Με τον Αλέξη δεν είχαμε ούτε μια κακή στιγμή οι δύο μας. Ούτε μια στιγμή δυσάρεστη ανθρωπολογία και συναισθηματικά.  Ακόμα και όταν συναντηθήκαμε μετά την παραίτηση μου, αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε” ανέφερε κλείνοντας την συνέντευξη

About admin