Home / Πολιτική / Από τη Θράκη ξεκινά η επίσκεψη Τσαβούσογλου -Τι σηματοδοτεί η αλλαγή του προγράμματος

Από τη Θράκη ξεκινά η επίσκεψη Τσαβούσογλου -Τι σηματοδοτεί η αλλαγή του προγράμματος

Άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Θράκη και όχι από τα Χανιά.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο Τσαβούσογλου με τον Μητσοτάκη να βρεθούν στα Χανιά και να ανταποδώσει ο πρωθυπουργός τη διπλωματική φιλοφρόνηση, που είχε κάνει ο Ερντογάν στον Δένδια.

Η επιλογή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, όμως, είναι να πάει πρώτα στη Θράκη και μετά να έρθει στην Αθήνα.

Στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρόθεση της Άγκυρας δεν είναι να ναρκοθετήσει αυτή την επίσκεψη. 

Στην αλλαγή του προγράμματος του Τσαβούσογλου φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ για τη Θράκη, λίγο πριν την επίσκεψή του.

Ο Τσελίκ επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για ρατσιστική πολιτική της Ελλάδας έναντι της τουρκικής μειονότητας.

«O κύριος Μητσοτάκης σε μια βιντεοκλήση που έκανε με τους δασκάλους νηπιαγωγείου χρησιμοποίησε τον όρο πομακοχώρι για το “τουρκικό χωριό” της Πάχνης. Και τα “Τουρκόπουλα” τα αποκάλεσε Ελληνόπουλα, γεγονός που αντικατοπτρίζει της μεροληπτικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική της Ελλάδας είναι επίθεση στα νόμιμα δικαιώματα, της “τουρκικής” ταυτότητας της μειονότητας. Στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι επιβολές.», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, φαίνεται πως προετοιμάζεται το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, η οποία μπορεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή

About skaigr