Home / Διεθνή / Αποκεφαλισμός σε επίθεση με σημάδια Ισλαμικού Κράτους παγώνει την Γαλλία

Αποκεφαλισμός σε επίθεση με σημάδια Ισλαμικού Κράτους παγώνει την Γαλλία

Συναγερμός στην νοτιοανατολική Γαλλία με τρομοκρατική επίθεση που φέρει τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους. Κομμένο κεφάλι ενός άνδρα, στο οποίο είχαν χαραχτεί αραβικές λέξεις, εντοπίστηκε σε φράκτη στην είσοδο εργοστασίου υγραερίου έπειτα από επίθεση, η οποία συνοδεύτηκε από εκρήξεις και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ατόμων. Στο σημείο βρέθηκαν δύο ισλαμικές σημαίες.

Γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών ο άνδρας που συνελήφθη ως δράστης. Πρόκειται για τον Γιασίν Σαχλί, γεννημένο το 1980, ο οποίος δεν είχε ποινικό μητρώο, ωστόσο φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί κατά το παρελθόν και οι Αρχές είχαν ανοίξει για τον ίδιο φάκελο το 2006, ωστόσο σταμάτησαν να τον παρακολουθούν το 2008.

Υπό κράτηση τελούν αρκετοί ύποποι ως πιθανοί συνεργοί του δράστη, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης που «παγώνει» ξανά την Γαλλία έξι μήνες μετά τον εφιάλτη με τις επιθέσεις τζιχαντιστών.

Κατά πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ύποπτος ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του στο Σεν Γκουεντίν Φαλαβιέ εκτιμάται ότι είναι ο άνδρας που σύμφωνα με μαρτυρίες κινούνταν με αυτοκίνητο μέσα στο χώρο του εργοστασίου πριν από την επίθεση.

Όλη η περιφέρεια Ροδανού-Άλπεων στη νοτιοανατολική Γαλλία έχει τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό μετά την επίθεση στο εργοστάσιο της εταιρείας Air-Products στην περιοχή Σεν Κεντέν-Φαλαβιέ, μεταξύ Λυών και Γκρενόμπλ.

Το κεφάλι του άνδρα -στο οποίο είχαν χαραχτεί αραβικά γράμματα- βρέθηκε καρφωμένο σε φράκτη στις πύλες του εργοστασίου υγραερίου λίγο αφότου ένας ή δύο δράστες εισέβαλαν στο εργοστάσιο με αυτοκίνητο, το οποίο οδήγησαν επάνω σε φιάλες υγραερίου με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη.

Γαλλική πηγή δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι το κεφάλι εντοπίστηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης, όμως το θύμα δεν αποκεφαλίστηκε λόγω αυτής. Το θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί, όμως αναφέρεται ότι δεν ήταν εργαζόμενος στο εργοστάσιο και εικάζεται ότι μπορεί και να μην σκοτώθηκε στο σημείο, αλλά να μεταφέρθηκε εκεί από τους δράστες.

Το θέαμα του κεφαλιού στον φράκτη του εργοστασίου απηχεί πρακτικές αποκεφαλισμού κρατουμένων από το Ισλαμικό Κράτος και έκθεσή τους σε δημόσια θέα. Δίπλα στο κεφάλι του άνδρα βρέθηκαν δύο ισλαμικές σημαίες, μία λευκή και μία μαύρη.

Την υπόθεση χειρίζονται οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Γαλλίας, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ευαίσθητες τοποθεσίες γύρω από την Λυών.

Πριν επιστρέψει εσπευσμένα στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για τρομοκρατική επίθεση και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις στη χώρα που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου.

Τον Απρίλιο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι έως και πέντε επιθέσεις έχουν αποτραπεί στη χώρα μετά το μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Η Γαλλία, η οποία μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δέχεται επί μακρόν απειλές μέσω δικτυακών τόπων προσκείμενων στους τζιχαντιστές.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επί του παρόντος την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007926

About basilis progressive