Home / Διεθνή / Απεργία στη Γαλλία εναντίον των αλλαγών στα εργασιακά

Απεργία στη Γαλλία εναντίον των αλλαγών στα εργασιακά

Στους δρόμους τα συνδικάτα

Παρίσι
Σε απεργίες και πορείες σε όλη τη χώρα έχουν καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα υπό την CGT, αντιδρώντας στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το Παρίσι κοιτά επίσης στενά το κατά πόσον οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και στους φοιτητές, όπως είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια αναγκάζοντας τότε την κυβέρνηση να αποσύρει νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει ήδη καθυστερήσει την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας επίσης πως το κείμενο «επιδέχεται βελτίωση» -και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα εκβιάσει ψήφισή του απειλώντας με παραίτηση.

Οι προτεινόμενες αλλάγές ανοίγουν σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες σχεδόν κάθε ζήτημα που ήταν μέχρι πρότινος στον εργασιακό κώδικα -εξοργίζοντας τα συνδικάτα, που θεωρούν ότι έτσι υπονομεύεται η εργασιακή ασφάλεια.

Για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 144 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι σιδηρόδρομοι έχουν προειδοποιήσει για σημαντικές καθυστερήσεις ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων, που δεν θα αφήσουν αλώβητη ούτε την πρωτεύουσα.

Η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται σε συνομιλίες με το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο, την «μετριοπαθέστερη» CFDT, αποσκοπώντας στην ανοχή της ώστε να αποφύγει ενιαίο μέτωπο.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis