Home / Internet / Αντίο Wi-Fi , καλημέρα Li-Fi!

Αντίο Wi-Fi , καλημέρα Li-Fi!

Η επαναστατική τεχνολογία η οποία ονομάστηκε Li-Fi, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος εποχής του Wi-Fi.

Δοκιμασμένο σε Ταλίν και Εσθονία μετέφερε δεδομένα με ταχύτητα 1 GB ανά δευτερόλεπτο το οποίο είναι 100 φορές πιο γρήγορο από τη μέση ταχύτητα του Wi-Fi.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το Li-Fi θα σας επιτρέπει να κατεβάσετε μία ταινία υψηλής ευκρίνειας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

led

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό με κώδικα Μορς με το οποίο ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας ένα LED σε υψηλή ταχύτητα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα σε ένα δυαδικό κώδικα.

Γνωστό ως Ορατό Φως Επικοινωνίας (VLC), το μέσο αυτό χρειάζεται φως μεταξύ 400 και 800 τέραχερτζ.

Εάν ανησυχείτε μήπως το Li-Fi θα μετατρέψει το γραφείο ή το σπίτι σας ένα κλαμπ, μην ανησυχείτε το φως τρεμοπαίζει σε τέτοιο γρήγορο ρυθμό που δεν θα είστε σε θέση να το δείτε με γυμνό μάτι.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει το Li-Fi έναντι του Wi-Fi είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να περάσει μέσα από τοίχους με αποτέλεσμα το σήμα να είναι ισχυρότερο και η πιθανότητα παρεμβολών μικρότερη.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν από μια εταιρία γνωστή ως Velmeni, στο Νέο Δελχί στην Ινδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ντιπάκ Σολάνκι τόνισε στους IBTimes του Ηνωμένου Βασιλείου: «Κάνουμε μερικά πιλοτικά σχέδια στο πλαίσιο των διαφόρων βιομηχανιών, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία VLC.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδιάσει μια έξυπνη λύση φωτισμού για ένα βιομηχανικό περιβάλλον όπου η επικοινωνία των δεδομένων γίνεται μέσα από το φως», δήλωσε.

«Επίσης έχουμε κάνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με έναν αποκλειστικό πελάτη, όπου χρησιμοποιούμε ένα δίκτυο Li-Fi για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το γραφείο τους», τόνισε.

Το Li-Fi εφευρέθηκε από τον Χάραλντ Χάας, ο οποίος απέδειξε ότι μπορούσε να μεταφέρει δεδομένα από έναν κυτταρικό πύργο μέσω της χρήσης των φώτων LED.

To 2011 απάντησε στην εξής ερώτηση: Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν κάθε λάμπα στον κόσμο μπορούσε να μεταφέρει δεδομένα;

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χωρέσετε ένα μικροτσίπ σε κάθε δυνητική συσκευή φωτισμού το οποίο θα μπορούσε να συνδυάσει δύο βασικές λειτουργίες: Τον φωτισμό και την ασύρματη μετάδοση δεδομένων», ανέφερε.

«Στο μέλλον δεν θα έχουμε 14 δισεκατομμύρια λαμπτήρες, αλλά μπορεί να έχουμε 14 δισεκατομμύρια Li-Fis τα οποία θα έχουν αναπτυχθεί σε όλο για ένα καθαρότερο, πιο “πράσινο” και ακόμη λαμπρότερο μέλλον».

http://www.huffingtonpost.gr/

About gus_maverick