Home / Αθλητισμός / ΑΘΛΗΣΗ: Ευχάριστη δραστηριότητα και πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

ΑΘΛΗΣΗ: Ευχάριστη δραστηριότητα και πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Οι “αλάνες” που παλαιότερα υπήρχαν στις γειτονιές και τα παιδιά μας είχαν την δυνατότητα να χαίρονται  με ασφάλεια το ελεύθερο -ομαδικό- παιχνίδι τους,  έχουν εξαφανιστεί ……….

Είναι γεγονός, ότι τα παιδιά έχουν μια έμφυτη ανάγκη για κίνηση και φυσική δραστηριότητα. Δεδομένου του γεγονότος ότι η Φυσική Αγωγή στα σχολεία του Ελλαδικού χώρου αποτελεί ένα υποβαθμισμένο μάθημα, θα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι γονείς να ευαισθητοποιηθούμε για την ομαλή φυσική και κατά συνέπεια ψυχολογική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή για τη διάθεση των παιδιών μας, η ομαδική όμως άσκηση έχει ιδιαίτερα και συγκεκριμένα οφέλη γι’αυτά.

Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που ασκούνται σε ομάδες έχουν καλύτερη αυτοεικόνα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άγχος.

Εκτός από τα οφέλη της άσκησης, η αίσθηση ότι κάποιος ανήκει σε ομάδα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή του.

Όταν τα παιδιά διασκεδάζουν με το να είναι ενεργά είναι πιο πιθανό να θέλουν να ασκούνται.

Ερευνητής δήλωσε ότι αν τα παιδιά ασκούνται τακτικά στα σχολικά χρόνια, αυτό δίνει περισσότερες πιθανότητες  να ασκούνται  και ως ενήλικες – κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην υγεία και ευεξία- του ανθρώπου.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής,  εξηγεί  γιατί είναι σημαντικό να ασχολούνται  τα παιδιά με τον αθλητισμό:

  • Αποκτούν καλή φυσική κατάσταση,
  • Πειθαρχούν και μαθαίνουν να υπακούν σε κανόνες,
  • Ανήκουν σε μία ομάδα και μαθαίνουν να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη
  • Μαθαίνουν να σέβονται τα μέλη της ομάδας τους
  • Επικεντρώνονται στον στόχο της νίκης,
  • Έρχονται σε επαφή με κοινωνικές αξίες
  • Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες τους,
  • Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν την επιτυχία αλλά και την αποτυχία,
  • Κοινωνική αποδοχή: Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και κυρίως τα αγόρια γίνονται αποδεκτά από τους συνομήλικους τους,
  • Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους όταν καταφέρνουν να διαπρέψουν στο άθλημα,
  • Βελτιώνουν τις δεξιότητες τους και διασκεδάζουν, και τέλος, είναι δυνατόν μέσα από ένα άθλημα το παιδί να διακριθεί και κατ’ επέκταση να ασχοληθεί στο μέλλον και επαγγελματικά με αυτό

Συμβουλή Ειδικού προς τους γονείς:

Ο αθλητισμός απ΄ ότι προαναφέραμε είναι πολύ σημαντικός για κάθε παιδί, μπορεί να αποτελέσει μία πολύ θετική εμπειρία και να διαμορφώσει -προς το καλύτερο- τον χαρακτήρα του.

Γονείς λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνετε προτού εντάξετε το παιδί σας σε μία αθλητική ομάδα είναι να αφιερώσετε  χρόνο για το παιδί σας, να ασχοληθείτε ιδιαίτερα μαζί του,  να μιλήσετε και μέσα από την συζήτηση -ίσως και κάποιες αθλητικές δοκιμές- να καταλάβετε ποιο είναι το άθλημα που πραγματικά θα του ΑΡΕΣΕΙ και θα του ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ για ν’ασχοληθεί και -ΠΡΟΣΟΧΗ – όχι ποιο είναι το άθλημα το οποίο αρέσει σ’εμάς και θα θέλατε  κατ’ επέκταση ν’ ακολουθήσει το παιδί μας.

Σημειώνεται ότι εάν δείτε τα παιδιά σας, ότι έχουν δυσκολία στο να κοινωνικοποιηθούν, είναι απομονωμένα, δηλαδή προτιμούν να παίζουν μόνα τους, δεν θέλουν να συμμετέχουν σε ομάδες συνομηλίκων τους, έχουν παράξενη ή παρορμητική συμπεριφορά και δεν υπακούν σε κανόνες…… Θα  πρέπει -εσείς γονείς- να διερευνήσετε την αιτία:

  • Υπάρχει κάτι λάθος στη συμπεριφορά του παιδιού;
  • Είναι υπερβολικά αγχωμένο και συνεσταλμένο; Είναι παντού έτσι;
  • Πώς είναι η αυτοεκτίμησή του;
  • Πώς είναι οι σχέσεις του με ξαδέρφια ή γειτονόπουλα;

Βοηθά πολύ να ενισχύσει ο γονιός την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το βοηθήσει να πιστέψει στον εαυτό του,

Στην περίπτωση που  δεν βρεθεί η λύση στο πρόβλημα, είναι προτιμότερο να απευθύνονται οι γονείς σε έναν αναπτυξιολόγο για εκτίμηση και για το τρόπο που θα βοηθήσουν -εγκαίρως- το παιδί τους …

gus_maverick

 

About gus_maverick