Home / Χωρίς κατηγορία / Έρχεται πρόσθετος φόρος 22% για όσους δεν μάζεψαν αποδείξεις το 2015

Έρχεται πρόσθετος φόρος 22% για όσους δεν μάζεψαν αποδείξεις το 2015

Αντιμέτωποι με προσθετό φόρο 22% θα βρεθούν το 2016 όσοι φορολογούμενοι αμέλησαν το 2015 να συλλέξουν αποδείξεις.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δίδοντας διευκρινίσεις σήμερα για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ξεκαθάρισαν πως και εφέτος το αφορολόγητο όριο των 2.100 € θα κτιστεί με αποδείξεις.

Ο Ν. 4172/2013 προβλέπει πως προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου των 2.100 € που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση.

Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, η θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 € και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22% και το ποσό που προκύπτει προσαυξάνει το φόρο.

Το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε πως ο Ν. 4172/2013 χρειάζεται νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να κατοχυρωθεί πως και για τα εισοδήματα του 2015 για τα οποία ισχύει η έκπτωση φόρου των 2.100 € για όσους προσκομίζουν αποδείξεις. Η σχετική νομοτεχνική βελτίωση θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών την επομένη εβδομάδα.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2016 παύει η υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων και την έκπτωση φόρου θα κερδίζουν μόνο όσοι έχουν κάνει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών έως το 10% του εισοδήματος τους.

Επίσης θα προβλέπει την εξαίρεση από το φόρο των δωρεών χρηματικών ποσών από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια έως 5.000 € που έγιναν μετά τις 28 Ιουνίου, ήτοι μετά την εισαγωγή των capital controls. Καθώς ο φόρος είναι 10% πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως και 500 €.

www.cnn.gr

About gus_maverick