Home / Ειδήσεις / Έκθεση για την «αναγέννηση» του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Έκθεση για την «αναγέννηση» του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Η ιστορία της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, παρουσιάζεται το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό Κτήριο).

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, στην τρομοκρατική επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής του «Σημείου Μηδέν» με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο.

Το κτήριο αποτελεί ορόσημο, καθώς πρόκειται για το εθνικό ιερό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, ένα μέρος για λατρεία, προσευχή, διαλογισμό και φιλοξενία.

Οι εργασίες της ανοικοδόμησης του ναού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017.

Ο Καλατράβα μελέτησε προσεκτικά τον ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε σε ένα ψηφιδωτό, στο οποίο ο Ιουστινιανός παρουσιάζει το μοντέλο της εκκλησίας.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στα μάτια του μια ομοιότητα του μοντέλου με τη φιγούρα της Παρθένου με το Βρέφος, που είναι στη μέση του ψηφιδωτού. Ξεκίνησε τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης και έκανε μια σειρά από σκίτσα μέσα από τα οποία η εικόνα της Παρθένου πήρε τη μορφή του ναού.

Η νέα εκκλησία θα είναι φτιαγμένη με πέτρες από το Βερμόντ των ΗΠΑ, ενώ ο τρούλος τη νύχτα θα φωτίζεται από μέσα.

Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου (η ημερομηνία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί), ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.

 

πηγή:http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500015494#ref=latestarticles

About basilis progressive