Home / Ειδήσεις / Τσίπρας: Δε θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα

Τσίπρας: Δε θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα

Μια λακωνική απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός, στο ερώτημα (της ΕΡΤ) αν εκτιμά πως θα γίνει έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα. «Νομίζω πως όχι». Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο ΣΕΤΕ.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι ο λόγος της αναβολής είναι πως δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς.

Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί την Παρασκευή πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου αυτής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονταν αποφάσεις σήμερα, ωστόσο στόχος ήταν να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για ένα σχέδιο συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και οι περικοπές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο, επίσης 1% του ΑΕΠ, να μεταφερθούν για το 2020.

Παράλληλα, εφόσον οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι περικοπές στη φορολογία θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, το 2019.

About Andreas Chondros