Home / Βίντεο / Το 24ωρο του Ομπάμα στην Αθήνα: Οι Seals, τα greeklish και ο… Θουκυδίδης

Το 24ωρο του Ομπάμα στην Αθήνα: Οι Seals, τα greeklish και ο… Θουκυδίδης

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Το κόκκινο χαλί, το γυμναστήριο, τα αυτοκίνητα-μυστήριο της συνοδείας του, οι χειραψίες του στο Προεδρικό Μέγαρο και τα αγγλικά «αλά Αστόρια» του Τσίπρα

Μοντέρνα διασκευή του «Αρχοντοχωριάτη», της σατιρικής ηθογραφίας του Μολιέρου, θύμιζε σε ορισμένες στιγμές της η πρώτη ημέρα της ιστορικής επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι υπήρξε χτυπητή αντίθεση ανάμεσα στον επαγγελματισμό, τη φυσική άνεση με το πρωτόκολλο κ.λπ εκ μέρους των Αμερικανών, με τον αδέξιο επαρχιωτισμό που φαντασμαγορικά επέδειξε η ελληνική πολιτική ηγεσία. Τον ιδιότυπο αρχοντοχωριατισμό, που υποτίθεται πως είναι αριστερόφρων και αντισυμβατικός, εξέφρασε με πανηγυρική επιτυχία ο πρωθυπουργός: Ενώ ο Ομπάμα έκανε πχ μια υπέρκομψη αναφορά στον «Επιτάφιο» του Περικλέους, ένα μνημειώδες απόσπασμα της Ιστορίας του Θουκυδίδη, στον «Παρθενώνα» θα μπορούσε κάποιος να πει της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας εισήγαγε για την περίσταση ένα δικής του έμπνευσης γλωσσικό υβρίδιο greeklish. Μίλησε ελληνικά με μια επιτηδευμένη, ψεύτικη αγγλική προφορά, σαν μετανάστης του ’60 που επιστρέφει στο χωριό του από την Αστόρια.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης απευθύνθηκε επίσης στον ενικό στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Κοίταζε το ρολόι του στη διάρκεια των τυπικών δηλώσεων. Μισοχασμουρήθηκε, τουλάχιστον μία φορά ενόσω ο Ομπάμα απευθυνόταν σε όλη την υφήλιο μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.

via GIPHY

Και κανείς δεν θέλει να φαντάζεται τη δολοφονία της αγγλικής στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Επί της ουσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε εύστοχος και σαφής, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος απήγγειλε απλώς το αναμενόμενο, τυπικό «ποίημα», χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση για τα όσα διακαώς προσδοκά από την παρέμβασή του η Αθήνα. Ωστόσο, τις εντυπώσεις έκλεψε η φυσική άνεση και η αβίαστη κυριαρχική αύρα του Ομπάμα – ο οποίος μίλησε και στα ελληνικά χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «καλησπέρα» και «στην υγειά σας» – σε αντιδιαστολή με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, καίτοι προέβαλλε επαρκώς δίκαια αιτήματα, δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί πιο «λίγος» ως φυσική παρουσία.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν στο πρώτο 24ωρο του Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα μας, ο πρωθυπουργός προσωποποίησε κατά κάποιο τρόπο την άποψη που έχει η σημερινή Ελλάδα για τον εαυτό της: Ανήκει και δεν ανήκει στη Δύση, εκλιπαρεί για βοήθεια αλλά αδιαφορεί για στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας, εννοεί να πάρει θέση «με τα τσαρούχια» στο διεθνές προσκήνιο, στρώνει κόκκινο χαλί στον Πλανητάρχη -αλλά τσοντάροντας όπως-όπως την τελευταία στιγμή μια προέκταση-ρετάλι για να φτάσει ως τα πόδια του.

Με δεδομένο ότι έχει καταπατήσει την αριστερή ρητορική του στα πάντα εκτός των ενδυματικών του επιλογών, ο Αλέξης Τσίπρας αδικεί τον εαυτό του επιμένοντας στον ξεκούμπωτο γιακά. Δίπλα σε έναν ηγέτη με το παράστημα και την άψογη εμφάνιση του Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της υπερήφανης Ελλάδας μοιάζει με έναν γραφικό, φτωχό συγγενή. Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές κοστούμι, οι Έλληνες αξιωματούχοι το πήραν «μονοφόρι». Και στο επίσημο δείπνο, το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, εάν κάποιος δεν γνώριζε κανένα από τα πρόσωπα και τις ιδιότητές τους, μάλλον θα απορούσε τι δουλειά έχουν εκεί δύο τύποι χωρίς γραβάτα δίπλα στον τιμώμενο άντρα: Κι όμως, αυτοί ήταν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής μιας χώρας που λέγεται Ελλάδα.

Πώς χάθηκε η βέρα του Ομπάμα;
Πριν από μερικούς μήνες, τον Μάρτιο του 2016, ένας Αργεντινός πρώην βουλευτής δημοσιοποίησε ένα ερασιτεχνικό βίντεο από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα του. Σε αυτό φαινόταν καθαρά ότι, με μια ταχυδακτυλουργική κίνηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, έβγαλε τη βέρα από το δάχτυλο του αριστερού του χεριού και την φύλαξε στην τσέπη του παντελονιού του. Το στιγμιότυπο αυτό συνέβη ενώ ο Ομπάμα αντάλλασσε χειραψίες με το πλήθος σε μια εξέδρα. Οι Αργεντίνοι ένιωσαν προσβεβλημένοι από αυτή τη χειρονομία του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα επανέλαβε το ίδιο «μαγικό» τρικ και στη χώρα μας. Όταν εμφανίστηκε στην πόρτα του Air Force One και χαιρέτισε την Ελλάδα, το δαχτυλίδι του γάμου με τη Μισέλ βρισκόταν κανονικά στο χέρι του. Έως ότου φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγη ώρα αργότερα, η βέρα είχε εξαφανιστεί.

Ο Ομπάμα το κάνει πάντοτε αυτό όταν έχει πολλές χειραψίες, καθώς πιθανώς η βέρα να τον ενοχλεί από το σφίξιμο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα στις 10:30 το πρωί

Το 24ωρο του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα ξεκίνησε με την άφιξή του με το Air Force One περίπου στις 10:30 το πρωί όταν το αεροσκάφος εμφανίστηκε πάνω από το «Ελ. Βενιζέλος».

Ακούστε το διάλογο των πιλότων του αμερικανικού αεροσκάφους με τους Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Τα απρόοπτα όμως ξεκίνησαν άμεσα καθώς λόγω της θέσης που πήρε το Air Force One το κόκκινο χαλί βρέθηκε σε λάθος σημείο με αποτέλεσμα έντρομοι οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου να προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα με μια «τσόντα» της τελευταίας στιγμής.


 

Λίγα λεπτά πριν κατέβει από το αεροπλάνο ο πρόεδρος Ομπάμα, άλλαξε και η θέση του αγήματος. Έτσι αυτό και προκειμένου να διευκολυνθούν οι φωτογράφοι, πήγε από την αριστερή πλευρά και όχι από την δεξιά όπως έχουν συνηθίσει.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν εντυπωσιακά με τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αλλά και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ να καταλαμβάνουν καίριες θέσεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη για την περίπτωση στην οποία θα χρειαζόταν να παρέμβουν.

Ελεύθεροι σκοπευτές ελέγχουν όλα τα σημεία

Ξεωριστή παρουσία οι Seals που στέκονταν μακριά από τον χώρο της υποδοχής με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν γυρισμένη την πλάτη τους στον φακό, όχι μόνο επειδή δεν τους αρέσουν οι φωτογραφίες, αλλά επειδή εκείνη την στιγμή λάμβαναν οδηγίες, από τους επικεφαλής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέκα τουλάχιστον Seals και άλλοι τόσοι κομάντο αφίχθησαν από την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, προκειμένου να συνδράμουν και αυτοί στα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την επίσκεψη του πλανητάρχη.
Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνοδείας του-οι Seals τουλάχιστον-κινούμενοι σε ειδικά οχήματα συνήθως θηριώδη θωρακισμένα SUV και είναι έτοιμοι να επέμβουν άμεσα, αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για την ελίτ μονάδα των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες  αποστολές ανά τον κόσμο, συνήθως σε φλεγόμενα μέτωπα, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Αμερικανοί κομάντο κατέκλυσαν το Ελ. Βενιζέλος

Η πρώτη στάση του Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, στον Αστέρα Βουλιαγμένης δεν έγινε στο δωμάτιό του αλλά στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου για να ξεμουδιάσει από την πολύωρη πτήση και να προετοιμαστεί για τις συνεχείς επαφές του με τους Έλληνες επισήμους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοξενείται στην προεδρική σουίτα του Arion που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μεγάλους ηγέτες κρατών. Η τιμή της συγκεκριμένης σουίτας ορίζεται βάσει συμφωνίας και κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ τη βραδιά, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει παραχωρηθεί δωρεάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ βάσει του εθιμοτυπικού.

Η τεράστια λιμουζίνα του Αμερικανού προέδρου έξω από το Arion Resort and Spa

Μετά το διάλλειμμα αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε από τον Αστέρα προς το κέντρο της Αθήνας με τις εικόνες από τις μετακινήσεις της αυτοκινητοπομπής του από και προς το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου να είναι εντυπωσιακές παρά την ταλαιπωρία των οδηγών που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφενός θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και αφετέρου θα μεταβεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να εκφωνήσει την ομιλία του.

Δείτε τον Ομπάμα να περνά από τη Βάρης – Κορωπίου 


Στην Αθήνα, όμως, δεν έφτασε μόνο το «Κτήνος», αλλά και ένα όχημα που θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ και μπορεί να προστατεύσει και να προσφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση επίθεσης.

Το όχημα των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, μοντέλο Ford F550 Horton, «ακολουθεί» τον πρόεδρο Ομπάμα στις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό του συγκεκριμένου  οχήματος ο Ομπάμα έχει διαθέσιμο πλήρη εξοπλισμό των πιο εξελιγμένων συστημάτων για την προστασία του.

Όπως ήταν αναμενόμενο το όχημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις μυστικές υπηρεσίες ως μονάδα «Hazardous Materials Mitigation», ξεχώρισε από την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο τον περίμενε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς το οποίο επιθεώρησε έχοντας στο πλευρό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Παραλίγο όμως να «χάσει» τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ καθώς πήγε να φύγει πριν το παιάνισμα από την μπάντα αλλά τελευταία στιγμή συνειδητοποίησε το τι συμβαίνει και σταμάτησε.

Αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε στον Αστέρα Βουλιαγμένης από όπου λίγο πριν τις 7 το απόγευμα αναχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκεί ο κ. Ομπάμα συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε χειραψία με την κυρία Μαριάννα Λάτση και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και σύντομο διάλογο με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Η χειραψία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Χειραψία του Μπαράκ Ομπάμα με την κ.Μαριάννα Λάτση


Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια του δείπνου


Θερμή χειραψία αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπό το βλέμμα του Προκόπη Παυλόπουλου


Ο κ.Ομπάμα συνομιλεί  με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis