Home / Ειδήσεις / Τουρκία: Δεν φεύγουμε από το Ιράκ μέχρι την απελευθέρωση της Μοσούλης

Τουρκία: Δεν φεύγουμε από το Ιράκ μέχρι την απελευθέρωση της Μοσούλης

«Όχι σε Κούρδους – Δεν θα ζητήσουμε άδεια…»

Αγκυρα
Στη διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης για τις τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς διαμήνυσε πως οι τούρκοι στρατιώτες «θα μείνουν στην Μπασίκα (του βόρειου Ιράκ) μέχρι να απελευθερωθεί η Μοσούλη από την ISIS» -σημειώνοντας πως δεν θέλει εμπλοκή της κουρδικής YPG στην εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Προηγουμένως, ο Ερντογάν είχε προκαλέσει την οργή των Ιρακινών λέγοντας πως η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να επέμβει για απειλές δίπλα της, και δεν χρειάζεται ούτε και θα ζητήσει άδεια».

Την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος είπε πως η Άγκυρα είναι «αποφασισμένη να αποτρέψει το να φέρει η επιχείρηση στη Μοσούλη “φωτιά και αίμα” στην περιοχή εξαιτίας των διακοινωνοτικών συγκρούσεων». Υποστήριξε δε πως η Τουρκία γίνεται «άδικα στόχος» για την παρουσία της στο βόρειο Ιράκ «επειδή ανατρέπει τις περιφερειακές ισορροπίες».

Λίγο νωρίτερα, ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ν.Κουρτουλμούς υπογράμμισε μιλώντας στο TRT Haber ότι η χώρα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρει μέλος η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τους τόνους στην ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ. «Εκτιμάμε ότι όλες οι διεθνείς δυνάμεις στο Ιράκ πρέπει να βρίσκονται στη χώρα σε συμφωνία και συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση, υπό την αιγίδα» του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού κατά της ISIS, προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι «απαραίτητο όλες οι πλευρές να έχουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες στενή συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθεί κοινή προσπάθεια» για να ηττηθεί η ISIS.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ είναι τεταμένες καθώς πλησιάζει μια επίθεση των ιρακινών δυνάμεων, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, εναντίον της Μοσούλης, προπύργιο των τζιχαντιστών.

«Δεν χρειαζόμαστε και δεν ζητούμε άδεια…»

Η Άγκυρα φαίνεται να κάνει ξεχωριστές προετοιμασίες για την επίθεση. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 2.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι στο Ιράκ, εκ των οποίων οι 500 στο στρατόπεδο Μπασίκα στα βόρεια, όπου εκπαιδεύουν εθελοντές Σουνίτες με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Την Τρίτη, ο Ερντογάν είχε επιτεθεί φραστικά στον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι, μετά τις επικρίσεις του τελευταίου για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

«Ποιος είναι ο ιρακινός πρωθυπουργός;», ρώτησε σε ειρωνικό τόνο ο Ερντογάν. «Δεν μπορεί η Τουρκία να επέμβει εναντίον των απειλών δίπλα της; Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ. (…) Δεν χρειαζόμαστε άδεια για αυτό, και δεν σκοπεύουμε να τη ζητήσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη Βαγδάτη ο εκπρόσωπος του Αμπάντι απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν βρίσκονται εκεί ως μέρος της διεθνούς συμμαχίας και η κατάσταση στη Μπάσικα αποτελεί θέμα που πρέπει να λύσουν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι στην καθιερωμένη ενημέρωση τύπου στην Ουάσιγκτον.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis