Home / Ειδήσεις / Σόιμπλε προς Ομπάμα: «Κακή υπηρεσία» για την Ελλάδα πιθανή ελάφρυνση του χρέους

Σόιμπλε προς Ομπάμα: «Κακή υπηρεσία» για την Ελλάδα πιθανή ελάφρυνση του χρέους

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η λιτότητα δεν πρέπει να είναι η μόνη στρατηγική

«Όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε θέλοντας να προλάβει την τοποθέτηση της Μέρκελ που θα συναντηθεί με τον Ομπάμα

Ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για την Ελλάδα, υποστήριξε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα πως η λιτότητα δεν πρέπει να είναι η μόνη στρατηγική.

«Όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.

Κι όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα επισήμανε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μια κρίσιμη παράμετρος στο δρόμο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να αξιολογηθεί όσο συνεχίζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι προφανές ότι η… ανυπομονησία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κόψει τη συζήτηση που άνοιξε από τις δηλώσεις Ομπάμα πως η Ελλάδα θα πρέπει να ανταμοιφθεί με ελάφρυνση χρέους ώστε να έχει κίνητρο να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν είναι άσχετη από το γεγονός ότι επόμενος σταθμός στην περιοδεία του προέδρου των ΗΠΑ θα είναι το Βερολίνο. Κι εκεί είναι προφανές ότι -μεταξύ άλλων- ο Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Υποστηρίζοντας ότι προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα όποιος υπόσχεται ελάφρυνση χρέους, ο κ. Σόιμπλε δεν εκφράζει απλώς τη διαφωνία του με τις απόψεις του κ. Ομπάμα αλλά επιδιώκει και να προκαταλάβει την κυρία Μέρκελ από την οποία -είναι βέβαιον ότι- οι δημοσιογράφοι θα ζητήσουν να τοποθετηθεί για το θέματου ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Bild, αναφέρει επικαλούμενη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης πως «αν ο Ομπάμα μας φέρει το χρέος της Ελλάδας, το Βερολίνο θα το απορρίψει» και τονίζει πως «Ττο Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει την ελάφρυνση του χρέους».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίασή τους τον ερχόμενο μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης χθες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά το χρέος της.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis