Home / Ειδήσεις / Στοίχημα εκατομμυρίων για τον πρώτο άνθρωπο που θα φτάσει τα 150

Στοίχημα εκατομμυρίων για τον πρώτο άνθρωπο που θα φτάσει τα 150

Ραντεβού το 2150

Ουάσινγκτον
Θα χρειαστεί να περιμένουμε 134 χρόνια για να μάθουμε ποιος κέρδισε το μεγάλο ποσό: δύο έγκριτοι αμερικανοί επιστήμονες ανανέωσαν το στοίχημά τους για το εάν υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα και θα ζήσει μέχρι τα 150 χρόνια.

Παρά την πρόοδο της βιολογίας, τα αίτια και οι μηχανισμοί της γήρανσης δεν είναι καλά κατανοητοί. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύουν ότι υπάρχουν εγγενείς, γενετικοί παράγοντες που θέτουν ένα όριο στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής, γύρω στα 115 χρόνια. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι μέγιστο όριο δεν υπάρχει.

Αυτή είναι η γνώμη του Στίβεν Όσταντ, βιολόγου που μελετά τη γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έχει διαφορετική γνώμη. Αφορμή για το στοίχημα ήταν μια δήλωσή του που εμφανίστηκε το 2000 στο περιοδικό Scientific American: «Ο πρώτος άνθρωπος που θα φτάσει τα 150 πιθανότατα έχει ήδη γεννηθεί».

Διαφορετική άποψη είχε ο Τζέι Ολσάνσκι του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ στο Σικάγο, ο οποίος πιστεύει ότι η παράταση της ζωής πέρα από τα 150 μπορεί να είναι εφικτή, θα απαιτήσει όμως τεχνολογίες που δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2000, οι δύο επιστήμονες έβαλαν από 150 δολάρια ο καθένας σε επενδυτικό λογαριασμό. Το ποσό και οι αποδόσεις της επένδυσης θα αποδοθούν στον νικητή, ή μάλλον στους κληρονόμους του, την 1η Ιανουαρίου 2150, έπειτα από απόφαση επιτροπής τριών ειδικών που θα συσταθεί από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης, τον οργανισμό που εκδίδει το κορυφαίο περιοδικό Science.

Ο Όσταντ θα κερδίσει αν έχει υπάρξει μέχρι τότε έστω και ένας άνθρωπος που γεννήθηκε πριν από 2001 και έφτασε τα 150 έχοντας σώας τας φρένας.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού, οι δύο επιστήμονες μόλις ανανέωσαν το στοίχημα καταθέτοντας ακόμα 150 δολάρια ο καθένας. Ο επενδυτικός λογαριασμός αποδίδει κέρδος γύρω στο 9,5% το χρόνο, και αν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί το τελικό ποσό την 1η Ιανουαρίου 2150 θα φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Καθόλου άσχημα, αν και κανείς από τους δύο επιστήμονες δεν ελπίζει να ζει για να το εκταμιεύσει.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis