Home / Διεθνή / Μέρκελ: Δεν έχω Σχέδιο Β’ αν καταρρεύσει η συμφωνία για το Προσφυγικό

Μέρκελ: Δεν έχω Σχέδιο Β’ αν καταρρεύσει η συμφωνία για το Προσφυγικό

«ΕΕ και Τουρκία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Η δήλωση Μέρκελ έρχεται έπειτα από νέες απειλές Ερντογάν ότι θα «στείλει» εκατομμύρια πρόσφυγες στην ΕΕ…

Αντιδρώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί στο προσωρινό πάγωμα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στις απειλές ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το Προσφυγικό λέγοντας ότι εάν η ΕΕ «το παρατραβήξει» θα ανοίξει τα σύνορα.

Ακολουθώντας το μοτίβο Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη, και εάν εκείνοι περάσουν τα σύνορα θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα την κατακλύσουν».

«Η μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, πιστεύω είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών» δήλωσε η Μέρκελ την Παρασκευή σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατά την διάρκεια περιφερειακής συνόδου στην βόρεια πόλη Νοϊμίνστερ.

«Και για αυτό το λόγο εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως η συμφωνία βοήθησε στον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς τα κράτη-μέλη και στην μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Σε ερώτηση που της έθεσε μέλος του CDU εάν η ίδια διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση κατάρρευσης της υπάρχουσας συμφωνίας, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω σχέδιο Β’ […] Είναι δύσκολο, αλλά εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται. Επίσης εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».

Η πλειονότητα των κρατών–μελών της ΕΕ στηρίζει την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε» σημείωσε η Σέμπλι.

Η κατάσταση στην Τουρκία θα βρεθεί ξανά στο «τραπέζι» των «28» στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης-16ης Δεκεμβρίου.

Εντούτοις οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να ακολουθήσουν την εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θερμής συζήτησης στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι συνέστησε προσοχή λέγοντας ότι η διακοπή στη διαδικασία θα οδηγούσε σε μία κατάσταση που θα ζημίωνε και τις δύο πλευρές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

About Kostas Athanasoulis