Home / Ειδήσεις / Κομισιόν: Έπρεπε να γνωρίζουμε για τον «μποναμά» Τσίπρα στους συνταξιούχους

Κομισιόν: Έπρεπε να γνωρίζουμε για τον «μποναμά» Τσίπρα στους συνταξιούχους

Τι δηλώνει επισήμως η ΕΕ – Πιο σκληρή η εκπρόσωπος Σόιμπλε

Αυτό προβλέπει το πρόγραμμα τόνισε η εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – Γερμανικό υπ. Οικονομικών: Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup – Δημιουργούνται ερωτήματα, σχολιάζει ο Ρέγκλινγκ – «Πληρώστε και τις υποχρεώσεις σας» εκτός από τη μισή 13η σύνταξη, λένε πηγές της ΕΕ

Επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τα μέτρα που ανακοίνωσε και πως δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια ακόμα, μέχρι να εξετάσει πλήρως τι σημαίνουν ποσοτικά τα μέτρα αυτά και πως επηρεάζουν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Νωρίτερα και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει πως ο «μποναμάς» του πρωθυπουργού προς τους συνταξιούχους δεν είχε συζητηθεί στο Eurogroup που είχε συνεδριάσει μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Ενόχληση εξέφρασε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που επισήμανε πως οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έγιναν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμούς και αυτό γεννά ερωτήματα.

Την ίδια ώρα, πηγές της Κομισιόν επισήμαναν στο protothema.gr πως το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους, αντί να δίνει μόνο «δώρα» στους συνταξιούχους.

Αναλυτικά η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε τα εξής:
«Η Επιτροπή κατέγραψε το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις του για συμμόρφωση με τους στόχους του προγράμματος. Η Επιτροπή ξεκάθαρα γνωρίζει τις προκλήσεις των νησιών του Αιγαίου από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και η Επιτροπή εργάζεται με τις Ελληνικές Αρχές για να ανακουφίσουν τα βάρη τους».

«Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές και να δει κατά πόσο συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου», συνέχισε.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το πρόγραμμα έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για εκ των προτέρων συζήτηση όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος και για το πως να διαχειριστούν το πλεόνασμα».

Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος για το κατά πόσο η Επιτροπή ήταν ενήμερη και αν συμφωνεί με το μέγεθος των παροχών η Άννικα Μπρέιντχαρτ απάντησε πως το πρόγραμμα έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις που πρέπει να μας γνωστοποιούνται και πως η Επιτροπή «δεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του διαγγέλματος».

Τέλος η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις εξαγγελίες μέτρων του Πρωθυπουργού πριν λάβει κάνει κάποια δήλωση ή λάβει κάποια απόφαση.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis