Home / Διεθνή / Είπαν “Όχι” στο δημοψήφισμα οι Ιταλοί – Παραιτείται ο Ρέντσι

Είπαν “Όχι” στο δημοψήφισμα οι Ιταλοί – Παραιτείται ο Ρέντσι

Συντριπτική επίκρατηση του “ΟΧΙ”  με 60% στο χθεσινό δημοψήφισμα της Ιταλία. Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι!

Την πολιτική ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα θα αναλάβει ο Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις, αναλαμβάνοντας ευθύνες. Δήλωσε ακόμη ότι θα υποδεχθεί τον διάδοχό του με ένα μεγάλο χαμόγελο, “όποιος και αν είναι αυτός”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι ο ίδιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ωστόσο δήλωσε πως αφήνει την Ιταλία σε καλύτερη κατάσταση, με περισσότερες θέσεις εργασίας και με μειωμένο έλλειμμα.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Το δημοψήφισμα συμπίπτει με μια πολύ λεπτή συγκυρία για τις ιταλικές τράπεζες. Η προσέλκυση επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi, που είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, θα γίνει απαγορευτική σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας. Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε αντικατάσταση του Ρέντσι από κάποιον πιο πιστό στη γραμμή της λιτότητας, όπως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών  επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά  αναταραχή για ένα 48ωρο.

Όπως είχε σημειώσει η HSBC την περασμένη εβδομάδα, “το “Ναι” στο δημοψήφισμα θα ωθήσει σε ράλι 5%-10% την ιταλική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ένα “Οχι” θα προκαλέσει διόρθωση 5%-10% εάν ο Ρέντζι παραιτηθεί”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσπαθήσει άμεσα  να φέρει κάποια ηρεμία στην αγορά.  Ήδη έχει δηλώσει έτοιμη να εντείνει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αν το δημοψήφισμα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

πηγή: bankwars.gr

About Andreas Chondros