Home / Ειδήσεις / Είναι επίσημο: Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το χρέος λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα

Είναι επίσημο: Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το χρέος λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα

Μη συμβατές με τη συμφωνία οι αποφάσεις Τσίπρα, λένε οι Ευρωπαίοι

«Οι θεσμοί αποφάσισαν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις συμφωνίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ – «Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» η αντίδραση Τσακαλώτου

Μη συμβατά με τα συμφωνηθέντα τα μέτρα για συνταξιούχους και ΦΠΑ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με θεσμούς και ορισμένα κράτη μέλη.

Ολικές ανατροπές στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει η απόφαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του EFSF για πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ώσπου να ολοκληρωθεί η εξέταση συμβατότητας των παροχών της κυβέρνησης από τους θεσμούς, πιθανότατα τον Ιανουάριο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δυσχεράνει περεταίρω το ήδη ασταθές κλίμα που δημιουργήθηκε έπειτα από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για μείωση του ΦΠΆ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την «υπεραπόδοση των εσόδων», χωρίς να έχει δώσει οποιαδήποτε προειδοποίηση στους θεσμούς.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα  που αποσαφηνίστηκαν στο Eurogroupστις 5 Δεκεμβρίου και η άμεση εφαρμογή τους, παρουσιάστηκαν ως τεράστια επιτυχία από την κυβέρνηση, που θα έφερναν σημαντική ελάφρυνση στον λόγο του χρέους επί του ΑΕΠ.

Όμως οι εξαγγελίες για παροχές του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να μην βρήκαν σύμφωνους ούτε τους θεσμούς ούτε τα κράτη μέλη, δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητα ως προς την μοίρα των πολυδιαφημισμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το παρασκήνιο των αντιδράσεων που οδήγησε στον πάγο

Από το πρωί της Τετάρτης, δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου υποστήριζαν πως η Γερμανική κυβέρνηση θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», είπαν πηγές  του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις Γερμανικές εφημερίδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι στην πλευρά του ΕΜΣ και σε ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού και της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ, δήλωσε πως «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Eurogroup επεξεργάζονται από τον ΕΜΣ».

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου της συμπλήρωσε πως οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα που αναγγέλθηκαν ως μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής στην Ελλάδα και συνεισφέρουν σε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως  τα κράτη μέλη χρειάζονται διαβεβαιώσεις πως οι εξαγγελίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του μνημονίου και πριν εφαρμοστούν χρειάζονται την έγκριση των θεσμών.

Οι δηλώσεις αξιωματούχου του ΕΜΣ και το tweet του εκπροσώπου Ντάισελμπλουμ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ξεκαθάρισε νωρίτερα πως για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων «χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ΕΜΣ» και πως  «έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις».

Ακολούθησε το tweet του εκπρόσωπου Τύπου του Πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος βρίσκει πως κάποιες χώρες μοιράζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και καταλήγει, λέγοντας πως «αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς έως τον Ιανουάριο».

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε τα εξής:

– Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τα συμφωνηθέντα

– Κάποια κράτη μέλη μοιράζονται την άποψη αυτή, συνεπώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων

– Αναμένουμε μια πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο

«Τέλος» ο μποναμάς και τα μέτρα για τον ΦΠΑ;

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μικροσκόπιο των θεσμών, για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τους συμφωνηθέν στόχους του μνημονίου. Ο λόγος είναι πως δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα κατά πόσο ο «μποναμάς» που εκπίπτει από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος για το έτος 2016 δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν.

«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς» δήλωσε πριν από λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που συνομίλησε με το www.protothema.gr ανέφερε ότι το κάτα πόσο θα ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν με τον ESM θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση συμβαδίζουν με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των θεσμών. «O ESM θα αναλύσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης» είπε ο ίδιος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπροσθέτως και σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.

Τσακαλώτος: Συνιστώ ηρεμία

«Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε» τονίζουν συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για ελάφρυνση του χρέους που έλαβε ο ESM (European Stability Mechanism).

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πριν λίγα λεπτά, ενώ έμαπινε στο ξενοδοχείο Χίλτον για τη σημερινή διαπραγμάτευση με την Τρόικα κι ενώ οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν αν οι δανειστές θα απαιτήσουν ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμιστούν οι δημοσιονομικές απώλειες από την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis