Home / Ειδήσεις / Δίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στους δανειστές για τα 2,8 δισ. ευρώ

Δίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στους δανειστές για τα 2,8 δισ. ευρώ

Στο «παραένα» ψηφίζουν πάλι προαπαιτούμενα

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά) – Στη Βουλή σήμερα ο νόμος

Στο «παραλίγο» πριν χαθεί άλλο ένα ραντεβού με την έγκριση της δόσεως των 2,8 δισ. από το Euro Working Group, η κυβέρνηση φέρνει τελικά σήμερα -όπως όλα δείχνουν- στη Βουλή το νομοσχέδιο-σκούπα των 33 σελίδων με τα τελευταία από ταπροαπαιτούμενα της α΄αξιολόγησης.

Αν και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου  αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη (δύο μέρες πριν την συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου) εξελίσσεται μάλλον σε τυπική διαδικασία, χωρίς σασπένς για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πανηγυρική και ευρεία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κύρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, σειρά παίρνουν και μισή ντουζίνα ΔΕΚΟ («φιλέτα» οι περισσότερες) για μεταβίβαση στο υπό σύσταση υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας.

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε, έξι ΔΕΚΟ περνούν στο νέο υπερταμείο: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κ.ά).

«Ό,τι πάει στο Ταμείο δεν σημαίνει πως θα πουληθεί. Ακόμα και αν δεν πουληθεί, θα αξιοποιηθεί και θα λειτουργεί υπό καλύτερο management, ενώ ο πολιτικός έλεγχος θα ανήκει στα αρμόδια υπουργεία» λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «λειαίνοντας» έτσι και τυχόν αντιδράσεις για την μεταβίβαση των εν λόγω κρατικών επιχειρήσεων.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται σειρά ρυθμίσεων για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλουl. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όμως και αλλαγές στο ασφαλιστικό όπως:

-υπαγωγή των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, και δεν είναι αγρότες, από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ

-ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς μειώνεται στο 2% η έκπτωση  ανά έτος.

-υπαγωγή αγροτών και νέων επιστημόνων με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥ

Για να κλείσει η λίστα με τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν σειρά ακόμα παρεμβάσεων που όμως δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, όπως

– η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου, θέμα το οποίο συζητείται με τους θεσμούς
–  η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.
–  η μεταβίβαση του 5% που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
–  ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.
–  η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια του ΤΧΣ και των τραπεζών, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανότατα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, πρώτος σταθμός για την έγκριση αλλά και για την εκταμίευση της δόσης παραμένει η συνεδρίαση του EWG στις 29 Σεπτεμβρίου και τοEurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.

About Kostas Athanasoulis