Home / Ειδήσεις / ΙΚΑ: «Όχι» του διοικητικού συμβουλίου για ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ

ΙΚΑ: «Όχι» του διοικητικού συμβουλίου για ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ

Με ψήφους επτά υπέρ και εννέα κατά το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ απέρριψε το αίτημα για επιχορήγηση του Ιδρύματος από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών)ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην πληρωμή των συντάξεων καθώς θα διέθετε την επιχορήγηση για την κάλυψη οφειλών προς τον ΕΟΠΠΥ.

Ωστόσο μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα υποβάλλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ. Ο οργανισμός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δις ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Εκτός των ρυθμίσεων βρέθηκαν 67.863 οφειλέτες με ανεξόφλητες οφειλές ύψους ένα δισ. ευρώ.

Το ΙΚΑ σχολιάζοντας αναρτήσεις για τη διόγκωση των ελλειμμάτων παρά τις μειώσεις των συντάξεων, τονίζει ότι είναι συνήθης πρακτική τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί σε 2,1 δισ., εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 στα 800 εκ. ευρώ.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας

Λίγες ώρες αργότερα το υπ. Εργασίας, φρόντισε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα ΑΚΑΓΕ για το ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζονται τα ακόλουθα: «Η εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις συντάξεις είχε χθες ένα ακόμη επεισόδιο με τίτλο: «Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις». Τα σχετικά κατευθυνόμενα δημοσιεύματα κλιμακώθηκαν (για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία από πού εκπορεύονται) με ανάλογη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας των Τομεαρχών Υγείας και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για τα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους, η αλήθεια είναι η εξής:

1. Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015. Για τον λόγο αυτόν όχι μόνον τα ελλείμματα του δεν αυξήθηκαν, αλλά για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων.

2. Ποτέ δεν υπήρξε θέμα «σπασίματος του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ», που προορίζεται να συμπληρώσει τα καταληστευμένα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποθεματικά των ταμείων. Ποια είναι η διαστρέβλωση της γκρίζας προπαγάνδας;

Στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, εντελώς ξεχωριστά από τον «κουμπαρά», ειδικός «Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», ο λεγόμενος και «μικρός ΑΚΑΓΕ». Από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων.

Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ και επαναλήφθηκε και το 2015, με τις ψήφους και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που καταψήφισαν τώρα την ανάλογη πρόταση του Διοικητή του ΙΚΑ, που δεν έκανε τίποτα παραπάνω από τα να επαναλάβει τη σχετική εγγραφή του φετινού προϋπολογισμού.

Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την αλήθεια στην πλάτη των συνταξιούχων. Σε πείσμα όσων το οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ξαναστήνει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.»

πηγή : newmoney.gr

About Kostas Athanasoulis