Home / Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Η δημοσιογραφία που βασίζεται σε κουτσομπολιά είναι μιας μορφής τρομοκρατία

Πάπας Φραγκίσκος: Η δημοσιογραφία που βασίζεται σε κουτσομπολιά είναι μιας μορφής τρομοκρατία

Δηλώσεις

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αναζητούν την αλήθεια και όχι να “σκοτώνουν” κάποιον με την γλώσσα τους», είπε ο Ποντίφικας

«Η δημοσιογραφία που βασίζεται σε κουτσομπολιά ή φήμες αποτελεί μιας μορφής “τρομοκρατίας” και τα Μέσα Ενημέρωσης που χρησιμοποιούν στερεότυπα για ολόκληρους πληθυσμούς ή ενισχύουν τον φόβο απέναντι στους μετανάστες, ενεργούν καταστροφικά».

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας σε εκπροσώπους της Ιταλικής Ένωσης Δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε επίσης ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην αναζήτηση της αλήθειας, ειδικά σε μια εποχή όπου η ενημέρωση γίνεται σε 24ωρη βάση.

Η διάδοση φημών αποτελεί παράδειγμα «τρομοκρατίας, ή έναν τρόπο να σκοτώσεις κάποιον με την γλώσσα. Αυτό είναι αληθέστερο για τους δημοσιογράφους επειδή η φωνή τους μπορεί να φτάσει παντού και πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Ιταλία, μια σειρά από εφημερίδες που είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένες χρησιμοποιούν τακτικά μεθόδους για να δυσφημίσουν άτομα με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Πολλές είναι δε οι φορές που με αβάσιμες φήμες προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή κάποιου.

Το 2009 πολλά μέσα ενημέρωσης που ανήκαν στην οικογένεια του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αμφισβήτησαν την αξιοπιστία ενός δικαστή ο οποίος είχε αποκλειστεί από μια εταιρεία που ανήκε στην οικογένεια Μπερλουσκόνι.

Τα δημοσιεύματα περιείχαν υπαινιγμούς για τον τρόπο που ντύνονταν, για το που είχαν οι κάλτσες του ακόμα και για τις βόλτες που έκανε στο πάρκο.

Ο Πάπας που συχνά τάσσεται υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, είπε ότι η δημοσιογραφία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται «ως όπλο καταστροφής κατά ανθρώπων και λαών».

«Ούτε πρέπει να δημιουργούν φόβο απέναντι σε γεγονότα όπως η υποχρεωτική μετανάστευση λόγω πολέμου ή πείνας».

Την περασμένη χρονιά, η δεξιά εφημερίδα, Il Giornale, είχε τίτλο σε ρεπορτάζ που αναφερόταν στην χαοτική κατάσταση στη Λιβύη και την πιθανότητα μαχητές να εισέλθουν στην Ιταλία μαζί με μετανάστες, την εξής φράση: «Ο ISIS έρχεται. Ας οπλιστούμε».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis