Home / Διεθνή / Ανοίγει το χάσμα στην ΕΕ με την αυστρο-βαλκανική «συνεννόηση» στο προσφυγικό

Ανοίγει το χάσμα στην ΕΕ με την αυστρο-βαλκανική «συνεννόηση» στο προσφυγικό

Η Αθήνα απαντά απειλώντας με βέτο

Βιέννη/Βρυξέλλες
Οι «προφητείες» τις ημέρες του καλοκαιριού πως η προσφυγική κρίση θα απειλούσε τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχουν γίνει πλέον κοινοτοπίες: Η διάσκεψη στην Αυστρία με τις κυβερνήσεις βαλκανικών χωρών, πλην Ελλάδας, για ανάσχεση των προσφυγικών ροών στη βαλκανική ήπειρο δείχνει πως το ρήγμα μεταξύ των «28» διερύνεται.

Η Αθήνα αντιδρά απειλώντας με το χαρτί του βέτο, ενώ η Βιέννη προσέρχεται στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ με την πίεση της συμφωνίας στη Διάσκεψη -την ώρα που η Ένωση ελπίζει στο Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία.

Οι αποφάσεις της συνάντησης της αυστριακής κυβέρνησης με ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία στοχεύουν, διακηρυγμένα, στη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο βαλκανικό διάδρομο.

Και μόνο η λίστα προσκεκλημένων, δηλαδή ολόκληρος ο «βαλκανικός διάδρομος» χωρίς την αφετηρία του -την Ελλάδα- δείχνει πως αυτή η «μείωση μεταναστευτικών ροών» θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Σε πρώτη φάση, οι αποφάσεις (ανοικτές ακόμη, καθώς τα επιμέρους κριτήρια εισόδου και διέλευσης θα τα καθορίζει η κάθε χώρα) πρέπει να αναγνωστούν κυρίως ως άσκηση πολιτικής πίεσης στην ΕΕ: Την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τη Διάσκεψη, η Αυστρία και οι υπόλοιπες χώρες που κρατούν σκληρή στάση στο προσφυγικό θα προσέλθουν στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων «ακουμπώντας» στο τραπέζι το χαρτί των αποφάσεων της Διάσκεψης.

H Γερμανία αφήνει να φανεί η δυσαρέσκειά της για την αυστριακή πρωτοβουλία -η Βιέννη έχει εκφράσει ευθείες επικρίσεις στο Βερολίνο- ενώ οι Βρυξέλλες κινούνται μεταξύ επίσης «διπλωματικής» επισήμανσης για επιμονή στα συμφωνηθέντα και αντοικτών επιφυλάξεων για τις εθνικές λύσεις (όπως από τα χείλη του Γιούνκερ).

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μόνο εξέλιξη στο «ντόμινο» ενδοευρωπαϊκής απόκλισης για το προσφυγικό. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προανήγγειλε δημοψήφισμα στη χώρα του για τα ευρωπαϊκά μέτρα στο προσφυγικό -αν γίνει το δημοψήφισμα, οι προβλέψεις για το αποτέλεσμά του είναι περιττές.

Η Αθήνα από την πλευρά της, που διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διάσκεψη, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο στη Σύνοδο εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις σε κοινοτικό επίπεδο.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης που ρωτήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων «άφησε ανοικτό» εάν το μπλόκο Τσίπρα θα αφορά μόνο αποφάσεις επί του προσφυγικού ή αποφάσεις σε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis