Home / Διεθνή / Ιταλία: Νερωμένο τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης, οργισμένοι οι ομοφυλόφιλοι

Ιταλία: Νερωμένο τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης, οργισμένοι οι ομοφυλόφιλοι

Υποχώρηση Ρέντσι

Ρώμη

Ο ιταλός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι απέφυγε κυβερνητική κρίση, η συγκυβερνώσα κεντροδεξιά αισθάνεται δικαιωμένη, οι αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μάλλον αισθάνονται ικανοποιημένοι: Η Ρώμη κατέληξε σε συμφωνία για να περάσει «νερωμένο» Σύμφωνο Συμβίωσης, εξαιρώντας την έμμεση υιοθεσία. To σημαντικότερο όμως: Οι ομοφυλόφιλοι, τους οποίους και αφορά πρωτίστως η υπόθεση, έχουν εξοργιστεί επειδή θεωρούν πως το πιο τολμηρό βήμα θυσιάστηκε στο βωμό των αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει συνδέσει το νομοσχέδιο για τις αστικές ενώσεις ζευγαριών (ομόφυλων και ετερόφυλων) με ψήφο εμπιστοσύνης -σχετικά συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική στη Ρώμη για να διασφαλιστεί η κομματική πειθαρχία. Η ψηφοφορία ανεμένεται το βράδυ της Πέμπτης και με την συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να κυλήσει χωρίς απρόοπτα.

Η Ιταλία είναι η τελευταία χώρα της «παλιάς ΕΕ», μετά την ψήφιση του ελληνικού Συμφώνου Συμβίωσης, χωρίς πλαίσιο νομικής αναγνώρισης ομόφυλων ζευγαριών. Το νομοσχέδιο του Ρέντσι αρχικά περιοριζόταν στην αστική ένωση, όμως το πιο εμπρηστικό του σημείο ήταν η «έμμεση υιοθεσία»: Η δυνατότητα δηλαδή στον έναν σύντροφο να υιοθετεί βιολογικό παιδί του δεύτερου συντρόφου.

Η διάταξη είχε προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις -και στη συγκυβερνώσα κεντροδεξιά- επειδή, παρά τις δικλείδες ασφαλείας στην υπόλοιπη ιταλική νομοθεσία, θεωρείτο ότι άνοιγε την κερκόπορτα για απόκτηση παιδιών με εξωσωματική γονιμοποίηση ή παρένθετη μητέρα.

Τελικά, για να διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ρέντσι έβγαλε τη διάταξη από το νομοσχέδιο.

Ικανοποιώντας επίσης τις συντηρητικές αντιδράσεις, προσθέτει στο νομοσχέδιο και τη ρήτρα ότι «δεν χρειάζεται» να υπάρχει αμοιβαία πίστη μεταξύ των συντρόφων. Το φαινομενικά περίεργο αυτό σημείο ικανοποιεί όσους θέλουν να διαχωριστεί με κάθε δυνατό τρόπο ο «κανονικός γάμος» από τις αστικές ενώσεις.

Μετά το συμβιβασμό, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι -έστω και χωρίς το τολμηρότερο βήμα- «ιστορικό γεγονός» για την Ιταλία.

Η αντίδραση οργανώσεων για τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ήταν ηχηρή ήδη από την στιγμή που είχε φανεί πως η Ρώμη κινείτο σε υποχώρηση – με οργανώσεις LGTB να διαδηλώνουν το βράδυ της Τετάρτης έξω από την ιταλική Γερουσία, όταν έκλεινε η συμφωνία.

Η κυβέρνηση, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ανέφερε πως το ζήτημα της έμμεσης υιοθεσίας θα ρυθμιστεί με μεταγενέστερο νόμο που θα αφορά εν γένει τις υιοθεσίες.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis