Home / Ειδήσεις / Spiegel: Ο συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα

Spiegel: Ο συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα

Στην επίσκεψη του γερμανού υπουργού Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα αναφέρεται στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. Υπό τον τίτλο «Ο συμπαθητικός Γερμανός στην Αθήνα» το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «για πρώτη φορά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισκέπτεται την Ελλάδα ως υπουργός Εξωτερικών. Επαινεί τις προσπάθειες της χώρας της κρίσης, παίρνοντας αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή του συναδέλφου του στο υπουργικό συμβούλιο Σόιμπλε».

Το περιοδικό παραπέμπει μάλιστα και στην επιστολή που έστειλε στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Εξωτερικών προς την καγκελάριο Μέρκελ για να διαμαρτυρηθεί για τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Β. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού από την ελληνική πρωτεύουσα και κυρίως τα σημεία στα οποία εξέφρασε το σεβασμό του για τα όσα έχουν καταφέρει οι έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, το Spiegel σημειώνει ότι «έγινε γρήγορα σαφές ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπρειλ ήρθε κυρίως για να επαινέσει». Εντούτοις το κλίμα μεταξύ Ζ. Γκάμπριελ και Αλ. Τσίπρα δεν ήταν πάντα τόσο ήρεμο και αρμονικό όπως σήμερα, επισημαίνεται.

«Ο Τσίπρας χρειάζεται συμμάχους»

«Τον Ιούνιο του 2015, τότε υπουργός Οικονομίας ακόμη, (ο Ζ. Γκάμπριελ) χρησιμοποιούσε διαφορετική γλώσσα. Μιλώντας στη Bild είχε πει ότι δεν μπορεί να κληθούν να πληρώσουν οι γερμανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τις “υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης”», προσθέτοντας ότι παντού στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι “φτάνει πια” (με την Ελλάδα).

Ήταν μια πρόταση που έδωσε την εντύπωση ότι ο Σοσιαλδημοκράτης ήθελε να πετάξει τους Έλληνες από το ευρώ. Στην πραγματικότητα ο Γκάμπριελ δεν το ήθελε τότε, πόσο μάλλον σήμερα. Κατά την άποψή του ο Τσίπρας μετακινήθηκε από την ακροαριστερά προς το κέντρο. Ο ίδιος ο Γκάμπριελ ήταν εκείνος που οδήγησε πέρσι τον έλληνα πρωθυπουργό στον κύκλο των Σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της Ευρώπης, προσκαλώντας τον σε συνάντησή τους. Ο Γκάμπριελ ξαναβρέθηκε τώρα με τον Τσίπρα και το κλίμα ήταν χαλαρό (…). Ο Τσίπρας χρειάζεται συμμάχους. Η επίσκεψη του Γκάμπριελ ήρθε την κατάλληλη χρονική συγκυρία καθώς στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός τελεί υπό πιέσεις (…)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Rundschau που σχολιάζει ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα υπό τη νέα του ιδιότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν φαίνεται να νοιάζεται «για τις παλαιότερες δηλώσεις του περί διακοπής της οικονομικής βοήθειας. Αντ΄ αυτού επικεντρώνει στα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στην Αθήνα «έγινε γρήγορα σαφές ότι ο υπουργός του SPD έχει προσαρμόσει τις απόψεις του για την Ελλάδα στο νέο του αξίωμα. Ενώ ως υπουργός Οικονομίας το 2015 έδινε ακόμη την εντύπωση ότι θα πρέπει να διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στη χώρα ως υπουργός Εξωτερικών ούτε λόγος γι΄ αυτό».

Διαφωνίες και με τον ντε Μεζιέρ

Όσον αφορά την Ελλάδα όμως ο Ζ. Γκάμπριελ δεν φαίνεται να διαφωνεί μόνον με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και με τον επίσης Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών ντε Μεζιέρ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Welt, η οποία εστιάζει στις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού για το προσφυγικό σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «(…) Μαζί με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά παραχώρησαν από το υπουργείο του τελευταίου συνέντευξη Τύπου. Ο Γκάμπριελ έκανε χάρη στον Κοτζιά όταν προειδοποίησε για τις συνέπειες τυχόν επανέναρξης επαναπροωθήσεων προσφύγων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Γνωρίζει μεν τη διαδικασία του Δουβλίνου, είπε ο Γκάμπριελ, αλλά δεν είναι σίγουρος εάν είναι η κατάλληλη στιγμή. Στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, όπου εδώ και μήνες πιέζουν για επιστροφή στον παλιό κανόνα, θα κατέγραψαν τα λεγόμενά του με τη δέουσα προσοχή».

About Andreas Chondros

Avatar
x

Check Also

Λίβανος: Ο Τραμπ θα συμμετάσχει σε βιντεοδιάσκεψη διεθνών δωρητών την Κυριακή

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι θα συμμετάσχει αύριο Κυριακή σε βιντεοδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον Λίβανο, μετά την καταστροφή εξαιτίας των πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό.