Home / Ειδήσεις / Καμπανάκι Χέντελ για τα εργασιακά και τις «λύσεις που μπλοκάρει το ΔΝΤ»

Καμπανάκι Χέντελ για τα εργασιακά και τις «λύσεις που μπλοκάρει το ΔΝΤ»

Δυσχερέστερες του αναμενόμενου χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς ο πρόεδρος της της επιτροπής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Χέντελ (Die Linke).

««Oι διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης αφενός, και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αφετέρου, διαμορφώνονται δυσχερέστερες του αναμενομένου» λέει δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά.

«Ιδίως στο θέμα των “μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας”, το ΔΝΤ μπλοκάρει τις λύσεις, οι οποίες βρέθηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, για να εξετάσει τα θέματα των μαζικών απολύσεων, των απεργιών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (στην Ελλάδα ), ώστε να προσαρμοστούν στα ισχύοντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΔΝΤ αντιτίθεται στην επανεισαγωγή “κανονικών” συμβάσεων εργασίας, οι οποίες να ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε φιλικές προς τους εργοδότες κανόνες για μαζικές απολύσεις, παρά τις αντίθετες προτάσεις της επιτροπής των ειδικών. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αρνούνται κάθε συζήτηση επ’ αυτού», γράφει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τόμας Χένκελ τον καλεί «επειγόντως να υποστηρίξει η Ε.Ε. στο θέμα αυτό τους δικούς της κανόνες και προδιαγραφές, διότι εάν επικρατήσει το ΔΝΤ στο θέμα αυτό θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για το εργατικό δίκαιο, το οποίο να ανταποκρίνεται σε κανόνες και πρακτικές δεκαετιών. Η κοινωνική Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήνει να υπαγορεύονται οι προϋποθέσεις εκ των έξω, ούτε στην Ελλάδα», τονίζει ο αριστερός πολιτικός.

About Andreas Chondros