Home / Ελλάδα / O ρόλος του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στη σύνταξη της πρότασης

O ρόλος του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ στη σύνταξη της πρότασης

Την “τεχνική βοήθεια” του Πολ Τόμσεν έλαβε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την κατάρτιση των τελικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στους δανειστές.

Εκτός από το τεχνικό επιτελείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, την Αθήνα βοήθησε στην σύνταξη των προτάσεων και ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, τις τελευταίες ημέρες οι δύο άνδρες ήταν σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο με σκοπό να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες λαθών ή παραλείψεων στην ελληνική πρόταση ώστε να πληροί το πλαίσιο, τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δανειστές.

Επίσης, το real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ παρακολουθώντας τις τελευταίες διεργασίες στις Βρυξέλλες φέρεται να επικοινώνησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι ζητώντας όταν γίνει η συμφωνία το ΔΝΤ, ως προνομιακός πιστωτής, να αποπληρωθεί πρώτο, ώστε να καλυφθεί άμεσα η ληξιπρόθεσμη οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Χθες, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη αναμένεται να έχει μικρό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι ανάλογες κρίσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάλογα επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι για να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, θα πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο, ενώ από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος, διευκρινίζοντας ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ.Μπλανσάρ είπε ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων θα είναι βαθύ. Μάλιστα, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Στην έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το ΔΝΤ προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην νέα έκθεση δεν αναφέρεται σε πιο βαθμό το Ταμείο έχει αναθεωρήσει το σχετικό στόχο. Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Πηγή: Real.gr

About admin